Malezya Uçağının Düşüşünde Rusya'nın Rolü Ortaya Çıktı

AİHM, Rusya'yı Malezya Uçağı İle İlgili Suçlardan Buldu
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Malezya Hava Yolları'na ait uçağın 2014 yılında Ukrayna'da düşürülmesi ve aynı yıl ülkede meydana gelen insan hakları ihlalleri nedeniyle Rusya'nın sorumlu olduğuna karar verdi.
Fransa'nın Strazburg kentinde bulunan AİHM, Hollanda ve Ukrayna'nın Rusya aleyhine yaptığı üç farklı başvuruya dair ortak bir oturum gerçekleştirdi.
Mahkeme, Rusya'nın "çatışma ortamı olmaksızın Ukraynalı sivilleri ve askerleri infaz etmek," "işkence uygulamak," "sivilleri haksız yere yerlerinden etmek" ve "yıkım, yağmalama ve zorla mülke el koymak" gibi suçlardan sorumlu olduğuna hükmetti.
AİHM, Moskova yönetiminden, "Ukrayna'da Rusya'nın kontrolü altındaki topraklarda veya Rus güçlerinin işgal ettiği bölgelerde" tutulan herkesin serbest bırakılması ve Rusya'ya götürülen çocukların tespit edilmesi amacıyla uluslararası bağımsız bir mekanizmanın kurulması için işbirliği yapılmasını istedi.
Bu karar, AİHM'nin 17 yargıcı bulunan Büyük Dairesi tarafından verildi.
2023 YILINDA KISMEN KABUL EDİLDİ
AİHM, Malezya Hava Yolları'nın MH17 sefer sayılı uçağının 2014 yılında Ukrayna'da düşürülmesiyle ilgili olarak Hollanda ve Mart 2014'ten itibaren Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki "yasa dışı askeri saldırılar," "infazlar ve işkenceler" konusundaki başvuruları Ocak 2023'te kısmen kabul etmişti.
Ukrayna, Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşına dair de AİHM'ye başvuruda bulunmuştu.
MALEZYA UÇAĞINA NE OLDU?
"MH17" sefer sayılı uçak, 17 Temmuz 2014 tarihinde, 283 yolcu ve 15 mürettebat ile Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giderken, Ukrayna hava sahasında, Ukrayna-Rusya sınırının 40 kilometre yakınında düşürüldü. Uçaktaki 298 kişi hayatını kaybetti.
Hollanda, Avusturya, Belçika, Ukrayna ve Malezya'dan oluşturulan Uluslararası Ortak Soruşturma Ekibi (JIT), uçağın Rus ordusuna ait bir füze ile vurulduğunu tespit etti.