İbrahim Uysal

Mağaradaki trajedi: 12 askerin şehit olmasına neden olan gaz tehlikesi fark edilmedi!

Mağaradaki trajedi: 12 askerin şehit olmasına neden olan gaz tehlikesi fark edilmedi!

Irak'ın Kuzeyinde Metan Gazı Patlaması: 12 Asker Şehit Oldu

Irak'ın kuzeyinde bir mağarada gerçekleştirilen arama tarama çalışmaları esnasında metan gazına maruz kalan 12 asker hayatını kaybetti. 

Olayın nasıl gerçekleştiğine dair NTV'nin ulaştığı bilgilere göre, terör örgütünün daha önce hastane olarak kullandığı mağaraya pazar günü ilk kez giriş yapılmamıştı. Çok katlı olan mağarada yaklaşık bir hafta süresince arama tarama faaliyetleri devam ediyordu.

MAĞARAYA ÖNCE EĞİTİMLİ KÖPEKLER GÖNDERİLDİ
Askerlerden önce, mağaraya özel eğitimli köpekler gönderildi. Olumsuz bir durum tespit edilmediği için metan gazından şüphelenilmedi. Edinilen bilgilere göre, köpeklerin arama faaliyetinin ardından mağaranın giriş protokolü uygulandı. Üç ayrı gruba ayrılan askerlerden ilk grup mağaranın üst kısmına yöneldi. İçeriye giren ilk grupla iletişim sağlanamayınca ikinci grup ilerlemeye başladı. Metan gazının etkisini üçüncü gruba ileten ise ikinci gruptaki son asker oldu. O askerin yardım çağrısıyla facianın farkına varıldı.
Olayın gerçekleştiği gün, mağaranın girişinin üst katında inceleme yapıldı ve metan gazının, askerlerin girdiği kısımda yoğunlaştığı tespit edildi.

"BÖYLE YOĞUN METAN AZ RASTLANAN BİR DURUM"
Arama kurtarma çalışmaları için bölgeye gönderilen madenciler, metan gazının ilk grup askerinin girdiği üst katta yoğunlaştığını belirledi. Madencilerin, "böyle yoğun metan birikmesi nadir karşılaşılan bir durum" ifadelerini kullandığı öğrenildi. Arama kurtarma faaliyetleri süresince mağaraya saatlerce oksijen basılmasına rağmen, genel oksijen seviyesinin artırılamadığı belirtildi. Mağarada bu kadar yüksek düzeyde metan oluşumunun nedenleri hâlâ inceleniyor. Mağara içinde bulunan bir jeneratör odasından kaynaklanabileceği veya olaydan bir hafta önce Şemdinli yakınında meydana gelen deprem nedeniyle yer hareketinin metan gazını toprak altından mağaraya sızdırmış olabileceği ihtimalleri değerlendiriliyor.
Metan gazının yoğunlaştığı bölgeye hala giriş yapılamadığı bildirildi; uzak kumandalı insansız kara araçlarıyla incelemeler yapılacağı NTV'nin edindiği bilgiler arasında yer alıyor.

MAĞARANIN GİRİŞİNDE 20 METRE SÜRÜNMEK ZORUNDA

Mağaranın dar bir girişi olduğu ve askerlerin girişte en az 20 metre boyunca sürünmek zorunda kaldığı ifade ediliyor. Bu dar girişin metan gazının birikmesine neden olabileceği vurgulanıyor.

BÖLGEDE 3 BİN MAĞARADA METAN GAZINA RASTLANMADI
Pençe Kilit Bölgesi'nde, şimdiye kadar 3 bine yakın mağarada arama tarama faaliyetleri gerçekleştirilmiş, ancak metan gazıyla ilgili herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

SORUŞTURMA NASIL DEVAM EDİYOR?
Öte yandan, konuyla ilgili idari bir soruşturma süreci devam etmekte. Tedavi altında olan askerlerle, olay günü görevde bulunan askeri yetkililerin bilgilerine başvurulmakta. İhmal ya da tedbirsizlik olup olmadığı, soruşturma sonucunda anlaşılacak.