LGS Tercihleri için Yüzdelik Hesaplama: Genel mi, İl mi? Hangi Dilim Daha Öncelikli?

LGS Sınav Sonuçları İçin Yüzdelik Dilim ve Tercih İşlemleri
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçları için geri sayım devam ederken, gündemi meşgul eden konulardan biri de yüzdelik dilim. Lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri, e-Okul sistemi üzerinden tercih kılavuzu yayımlandıktan sonra erişime açılacak. Peki, LGS yüzdelik dilimi nedir? LGS tercihlerinde genel yüzdelik dilim ile il yüzdelik dilimi mi kullanılmakta?
Yüzdelik dilim, bir öğrencinin sınavdaki başarısını, katılımcılar arasında hangi sırada olduğunu göstererek tanımlar. Merkezi sınavla öğrenci kabul eden okullar, belirlenmiş olan kontenjanlarını öğrencilerin puan üstünlüğüne (yüzdelik dilimine) dayanarak tercihleri doğrultusunda belirler.
Örneğin;
Bir öğrencinin yüzdelik dilimi %10 ise, bu öğrenci sınava katılanların %90’ından daha başarılı olduğu anlamına gelir.
LGS Tercihlerinde Hangi Yüzdelik Dilim Kullanılmaktadır?
Tercih döneminde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan tercih kılavuzlarında, her okul için geçmiş yıllara ait taban yüzdelik dilimleri yer almaktadır. Öğrenciler, tercihlerini yaparken bu dilimlere bakarak okulları değerlendirmelidir.
Genel Yüzdelik Dilim: Tüm Türkiye genelindeki öğrencilerin başarısını göstermektedir.
İl Yüzdelik Dilimi: Öğrencinin yalnızca bulunduğu ildeki sıralamadaki yerini belirtmektedir.
Tercihlerde esas alınan yüzdelik dilim genellikle genel yüzdelik dilimdir. Ancak, öğrencinin bulunduğu ile göre değişkenlik gösterebilecek yüzdelik aralıklar için il yüzdelik dilimi de faydalı olabilir.
Yerleştirme Süreci Nasıl Gerçekleşir?
Merkezi sınavla öğrenci alan liselere yerleştirme, öğrencilerin merkezi sınav puanları ve yüzdelik dilimleri ışığında yapılmaktadır. Öğrencilerin tercih ettikleri okulların taban yüzdelik dilimlerine olan yakınlıkları, yerleşme şanslarını artıracak önemli bir faktördür.