LGS Tercih Rehberi: 10 Adımda Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Yerleştirme Tarihleri!

LGS Sonuçları Açıklandı: 1 Milyondan Fazla Öğrenci Sınava Girdi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen LGS kapsamındaki merkezi sınav, 15 Haziran tarihinde yapıldı. Bu sınava başvuran 1 milyon 10 bin 916 öğrenciden 963 bin 142'si sınava katıldı. Sınava katılım oranı ise %95,27 olarak belirlendi.
719 Öğrenci Tam Puan Aldı
Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından yapılan değerlendirmelerde, tüm soruları doğru cevaplayan 719 öğrenci tam puan olan 500 puanı alarak birinci oldu.
LGS tercih süreciyle ilgili merak edilen detaylar ise 10 farklı soru ile açıklandı.
1- LGS'de Bu Yıl Kaç Ortaöğretim Kontenjanı Bulunuyor?
Bu yıl, merkezi sınavla yerleştirme sürecinde liselerde 201 bin 405 kontenjan yer alıyor. Kontenjanların dağılımı ise Anadolu liselerinde 63 bin 730, fen liselerinde 39 bin 420, Anadolu imam hatip liselerinde 44 bin 94, sosyal bilimler liselerinde 9 bin 360 ve Anadolu mesleki ve teknik liselerinde 44 bin 801 şeklinde gerçekleşti.
2- LGS Merkezi Sınav Puanına Göre Kaç Okula Tercih Yapılabilecek?
Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden en fazla 10 okul tercih edebilecek. Yerleştirme, merkezi sınav puanına göre, belirlenen kontenjanlar doğrultusunda gerçekleştirilecek. Puanların eşitliği durumunda tercih öncelikleri olarak "Okul Başarı Puanı" (OBP) ve diğer kriterler dikkate alınacak.
3- LGS'de Depremzede Öğrenciler İçin Uygulanan Ek Kontenjan Devam Ediyor Mu?
6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depremleri nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ve Gaziantep'in ilgili ilçelerindeki öğrencilere ek kontenjan sağlandı. Her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verileceği belirtildi.
Yerleştirme işlemleri, merkezi yerleştirme esasları çerçevesinde gerçekleştirilecek.
4- LGS Tercihinde Okulların Kontenjanlarına Nereden Ulaşılabilir?
LGS kapsamında merkezi sınava girecek okulların kontenjanları ve yüzdelik dilimleri, e-Okul sistemi üzerinden duyuruldu. Öğrenciler bu sistemden, okulların taban ve tavan yüzdelik dilimlerini görebilecek.
5- LGS Sınavına Girmeyen Öğrenciler Ne Yapmalıdır?
Tüm öğrenciler yerel yerleştirme tercihi yapmakla yükümlüdür. Merkezi sınav puanına sahip olan veya olmayan tüm öğrenciler, yerel yerleştirme ile okulları tercih etmek zorundadır. En az bir okul tercih edilmesi gerekecek.
6- Yerel Yerleştirme Ekranındaki Renkler Ne Anlama Geliyor?
Yerel yerleştirme ekranında üç farklı renk kullanılmakta. Yeşil renk "Kayıt Alanında" belirtilen okulları, mavi renk "Komşu Kayıt Alanında" bulunan okulları, kırmızı renk ise "Diğer" okulları işaret ediyor.
7- LGS'de Özel Öğretim Kurumlarına Kayıtlı Olanlar Tercih Yapabilecek Mi?
Özel ortaöğretim kurumlarına kesin kaydı yapılmış öğrenciler tercih yapamayacak, ancak kayıt iptali durumunda tercih yapmalarına izin verilecek.
8- LGS Tercihi İçin Nasıl Destek Alınabilir?
Milli Eğitim Bakanlığı, LGS'ye giren öğrenciler için 81 ilde "Tercih Danışmanlığı Birimi" kurdu. Rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar, öğrenci ve velilere destek olmak üzere görev alacak.
9- LGS Tercihleri Ne Zamana Kadar Yapılabilir?
LGS tercih dönemi, 24 Temmuz saat 17.00'ye kadar sürecek.
10- LGS Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
Sınav yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar, 4 Ağustos tarihinde "meb.gov.tr" adresinden yayınlanacak.