Ekrem Tansel

LGS'de OBP Uygulaması: Ortaokul Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır? Alan Liseleri ve Önemi!

LGS'de OBP Uygulaması: Ortaokul Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır? Alan Liseleri ve Önemi!

2025 LGS için Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Etkisi

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), 2025 LGS puanı ve yüzdelik dilimiyle lise kaydı yapacak olan öğrencileri doğrudan etkiliyor. Merkezi sınav puanı ve adrese dayalı yerleştirme işlemlerinin her ikisinde de OBP önemli bir role sahip. Bununla birlikte, sınavla yerleştirme işlemlerinde öncelikle sınav puanları dikkate alınır. Yerel yerleştirme sürecinde ise en belirleyici kriter ikametgah adresidir. İşte, OBP hesaplama yöntemleri hakkında detaylar...

Ortaokulun 6, 7 ve 8. sınıf seviyelerinde alınan yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanan ve virgülden sonra dört basamaklı olarak düzenlenen puan, OBP olarak adlandırılır.

OBP puanı, doğrudan LGS puanını etkilemez. Ancak sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme sürecinde puanların eşit olması durumunda öğrencinin okul başarı puanı olan OBP dikkate alınır.
LGS puanıyla yapılan okul tercihleri sırasında OBP’nin ardından öncelikle; 8’inci sınıf, 7’nci sınıf ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) değerlendirilir. Ayrıca, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık süresi, tercih önceliği ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olanlar da dikkate alınır.
Adrese dayalı yerleştirme yönteminde ise öğrencinin ikametgah adresi öncelikli kriterdir. Bununla birlikte, göz önünde bulundurulan diğer özellikler ise sırasıyla; OBP ve devam-devamsızlık durumudur. Bu kriterlerde eşitlik olması halinde, 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne bakılarak yerleştirme gerçekleştirilir.

OBP hesaplama işlemi, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu karne notlarının toplanması ve bu toplamın 3'e bölünmesi ile yapılır.
Örnek hesaplama:
6. sınıf: 85
7. sınıf: 90
8. sınıf: 95
85 + 90 + 95 = 270
270 / 3 = 90