LGS'de İmam Hatiplerin Öne Çıkışı: Soruların Çalınması İddiası ve Tam Puan Gizemi

LGS Sınavında İddialara Bakan Tekin'den Yanıt
Milli Eğitim Bakanı Tekin, LGS sınavı sonrasında ortaya atılan iddialara, bakanlık verilerini paylaşarak karşılık verdi. Tekin’in düzenlediği bilgilendirme toplantısında, iddialar ve yanıtlarla ilgili çeşitli veriler aktarıldı. Sorular ve yanıtlarla verilerin yorumlaması şu şekilde özetlendi;
- Sınavda, sorular çalındı mı veya bazı öğrencilere sorular verildi mi?
LGS'de tam puan alan öğrencilerin okuldaki ilgili derslerde yüksek not ortalamasına sahip olduğu gözlemlenmektedir. Yani 2025 Merkezî Sınav'da tam puan alan öğrenciler, derslerinde de yüksek başarı gösteren bireylerdir. Bu durum, soruların önceden çalındığı veya belirli öğrencilere verildiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır. LGS'de tam puan alan öğrencilerin matematik ortalaması 99,8, fen bilimleri 99,7, Türkçe, dil bilgisi, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile ahlak bilgisi derslerinin ortalaması ise yüzde 99,7 olarak belirlenmiştir.
- Tam puan alan öğrenci sayısı bu yıl neden fazla?
"Merkezî Sınavda tüm sorular, 8. sınıf müfredatında belirlenen kazanımlara uygun olarak ders kitaplarını baz alınarak hazırlanmaktadır. Bakanımız, okul ziyaretlerinde ve öğretmen-öğrenci buluşmalarında bunu sık sık ifade etmektedir. 2025 Merkezî Sınav'da 66 farklı il, 211 ilçe ve 544 okuldan toplam 719 öğrenci tam puan almayı başarmıştır. Bunun sebebi şu şekildedir;
"- Sınavda soruları tam yapma, bireysel bir başarıdır ve okul, il veya ilçe ile bağlantısının kurulması sağlıklı değildir.
- Sınavda soruları tam yapma, testin ortalama zorluk derecesiyle bağlantılı değildir. Aşırı zor soruların varlığı, tam yapan öğrenci sayısını etkileyebilmektedir.
- Sınav sorularına yönelik sürekli örnek sorular yayımlanmaktadır. Bu da sınav için hazırlanan öğrencilere büyük avantaj sağlamaktadır.
- Örnek sorular, Bakanlığın internet sayfasında kamuoyuyla açık bir şekilde paylaşılmakta olup, tüm öğrencilerimizin erişimine açıktır."
- Sınav, bu yıl diğer yıllara göre daha mı zordu?
2025 Merkezî Sınav'daki madde zorluk seviyeleri, önceki yıllara benzer düzeylerde olduğu grafiklerle belgelenmiştir. Böylece, 2025 Merkezî Sınavı’nın genel zorluk düzeyi, önceki yıllarla aynı seviyede olduğu anlaşılmaktadır.
- Bursa'daki imam hatip okullarından daha fazla birinci çıktı mı? İmam hatip okullarından tam puan alan öğrencilerin dağılımı nasıl?
Bursa ilinde, 17 farklı okuldan toplam 20 öğrenci tam puan almıştır. Sosyal medyada paylaşılan Bursa Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu’nda tam puan alan öğrenci bulunmamaktadır. Söz konusu okulun sosyal medya hesabında, Türkiye genelinde LGS’de tam puan alan farklı illerdeki imam hatip öğrencilerine dair bir paylaşım yapılmıştır. Ancak burada yer alan isim ve fotoğrafların, Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu ile doğrudan bir bağlantısı bulunmamaktadır. Türkiye genelinde imam hatip ortaokullarından 29 farklı ilden toplam 63 öğrenci tam puan almıştır. 2025 Merkezî Sınavı’nda Türkiye genelinde imam hatip ortaokullarında 29 farklı ilden 63 öğrenci tam puan elde etmiştir. Söz konusu paylaşımda belirtilen; Bursa Yıldırım Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu’nda tam puan alan öğrenci mevcut değildir. Antalya Kepez Mahmut Celalettin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 6 öğrenci tam puan almıştır. Trabzon / Ortahisar Mahmut Celaleddin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde de 4 öğrenci tam puan elde etmiştir. Bu okullarda tam puan alan öğrenci sayısı toplamda 10’dur. Bunun dışındaki Türkiye genelinde 53 öğrenci daha tam puan almayı başarmıştır.
- Neden imam hatip okullarından daha fazla birinci çıktı?
2018 yılında yüzde 1’lik dilime giren imam hatipli öğrenci oranı yüzde 4 iken, 2025 yılında bu oran yüzde 10’a yükselmiştir. Bu artış, anlık bir sonuç değil, yıllar içinde sürdürülen istikrarlı bir gelişim trendini yansıtmaktadır. Öğrenci yüzdesindeki bu artış, imam hatip ortaokullarının akademik başarı açısından güçlendiğini göstermektedir. Sonuç olarak, iddia edildiği gibi imam hatip ortaokullarının merkezi sınavlarda başarısız olduğu söylenemez. Aksine, yıllar içinde toplanan veriler, bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin başarı düzeylerinde istikrarlı bir artış olduğunu ve LGS gibi sınavlarda önemli başarılar elde ettiklerini göstermektedir.
- İzmir'de geçen yıl tam puan alınmamasına rağmen, bu yıl aynı okullardan 16 öğrenci tam puan mı aldı?
Kamuoyunu yanıltıcı nitelikteki bu paylaşım, önceden yapılmış ve sonrasında silinmiştir. 2025 Merkezî Sınavı’nda, İzmir'de ne mezun olunan bir okulda ne de sınav gerçekleştirilen bir binada 68 öğrencinin sınavda yer alması ve bu öğrencilerden 16'sının tam puan alması durumunun söz konusu olmadığı açıklığa kavuşmuştur.
Bu nedenle, bahsedilen ve sonrasında kaldırılan bu paylaşım, asılsız olup manipülatif bir haber içeriği oluşturmaktadır.