Kurumlar Vergisi Süreci: Beyan ve Ödemeler İçin Hazır Mısınız?

Kurumlar Vergisi Beyanname Dönemi Başlıyor
Kurumlar vergisi mükellefi olan sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkları için beyanname dönemi yarın başlayacak.
Mükellefler, nisan ayının sonuna kadar 2024 hesap yılına dair kurumlar vergisini beyan edebilecek. Kurumlar vergisinin ödenmesi ise 1-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar, beyannamelerini verdikleri ayın sonuna kadar vergilerini ödemekle yükümlüdür.
Mükellefler, vergilerini Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) "gib.gov.tr" internet sitesi, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların banka veya kredi kartları ile, yabancı ülkelerde faaliyet gösteren bankaların kartlarıyla ödeyebilirler.
Ayrıca, anlaşmalı bankaların şubeleri, internet, telefon ve mobil bankacılık gibi alternatif yollar ve PTT şubeleri aracılığıyla da ödeme yapılabilir.
UYUMLU MÜKELLEFLERE YÜZDE 5 İNDİRİM
Beyannamelere; bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, kesinti yoluyla ödenen vergiler, serbest bölgelerde elde edilen kazançlar, teknogirişim ve teknokent sermaye destekleri, yabancı ülkelerde ödenen vergiler, temel mali tablolar, kurum ortakları ve yönetim kurulu üyeleriyle ilgili bildirimler gibi bilgi ve belgelerin eklenmesi gerekmektedir.
AR-GE, tasarım, nakdi sermaye artışı, sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ve muafiyetlere ilişkin bilgi ve belgelerin de beyanname ile sunulması büyük önem taşımaktadır.
Kurumlar vergisi mükelleflerinden, (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet yürütenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç) belirlenen şartları taşıyanların, beyannameleri üzerinden hesaplanan vergisinin yüzde 5'i indirim uygulanmaktadır.
Bunun için, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıl dahil önceki son iki yıla ait vergilerin yasal süresi içinde ödenmesi ve gecikmiş borcun bulunmaması gibi koşullar aranmaktadır.