Emine Saydam

Kurban Bayramı Hangi Tarihte Kutlanacak? 2025 Programı Nasıldır?

Kurban Bayramı Hangi Tarihte Kutlanacak? 2025 Programı Nasıldır?

Kurban Bayramı: İbadetin Anlamı ve Tarihleri

İslam inancında "kurban", Allah'a yaklaşmak anlamına geliyor ve Allah'ın rızasını kazanmak amacıyla belirli şartları karşılayan hayvanların usulüne uygun olarak kesilmesini ifade ediyor.

Kurban Bayramı, bu yıl 5 - 9 Haziran tarihleri arasında, arefe günüyle birlikte kutlanacak.
Bayramın arefesi 5 Haziran Perşembe,
Kurbana 1. gün 6 Haziran Cuma,
Kurbana 2. gün 7 Haziran Cumartesi,
Kurbana 3. gün 8 Haziran Pazar,
Kurbana 4. gün 9 Haziran Pazartesi günü olarak belirlenmiştir.

Kurban kesme zamanı, bayram namazının kılındığı yerlerde namazdan sonra, kılınmadığı yerlerde ise sabah namazı zamanının girmesiyle başlayacaktır.
Hanefi mezhebine göre, bayramın ilk üç gününde kesilen kurbanlar geçerli iken, Şafii mezhebine göre bayramın 4. günü gün batımına kadar kurban kesimi yapılabilir.

Kurban kesimi, aklı yerinde, buluğa ermiş, temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip ve seferi olmayan her Müslümanın yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir. İlgili malın yaşamsal ihtiyaçlar için gerekli olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın, yukarıda belirtilen kriterleri taşıyarak temel ihtiyaçları ve borçları dışında 80,18 gram altın veya değerine sahip olan bireylerin kurban kesmeleri gerekmektedir.

Kurban, sözlük anlamıyla yaklaşmak, Allah’a (c.c.) yakınlaşmaya vesile olan şeyleri ifade etmekte olup, dini terim olarak Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasını kazanmak amacıyla belirli şartları taşıyan hayvanların usulüne uygun şekilde kesilmesi demektir. Kurban Bayramı’nda kesilenler "udhiyye", hacda kesilenler ise "hedy" olarak adlandırılmaktadır.
Akıl sağlığı yerinde, özgür, yerleşik ve dini ölçütlere göre zengin kabul edilen bir Müslüman, İlahi rızayı kazanma amacıyla kurban kesmekte, böylelikle maddi durumu yetersiz olanlara da destek olmaktadır. Bu ibadet, Allah’a yaklaşma ve topluma fedakarlık anlayışını taşımaktadır. Kurban, bir Müslümanın tüm varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunu simgeler.
Mezheplerin büyük çoğunluğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnet olarak kabul edilirken (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/429), Hanefî mezhebindeki en çok tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğinânî, el-Hidâye, 8/146). Kurban, fıkhî hükmü ne olursa olsun, Müslüman toplumların önemli sembollerinden biri olarak asırlardır özellikle milletimizin dini hayatında mühim bir yer teşkil etmektedir.