Atilla Türkoğlu

Kredi ve Kart Borçlarını Yenilemek İçin Adım Adım Rehber: BDDK'nın Yapılandırma Süreci ve Vade Seçenekleri

Kredi ve Kart Borçlarını Yenilemek İçin Adım Adım Rehber: BDDK'nın Yapılandırma Süreci ve Vade Seçenekleri

BDDK Borç Yapılandırma Süreci Hakkında Bilgiler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), borç yapılandırma süreciyle ilgili önemli bilgileri kamuoyuna açıkladı. Aktif kredi kartı kullanıcıları ve ihtiyaçlarına yönelik bankalardan kredi alan müşteriler, ödemekte zorluk çektikleri borçlarını yeniden yapılandırma imkanına sahip olacaklar. Ayrıca, yeni düzenlemeler çerçevesinde daha önce yapılandırılmış kredilerin de tekrar yapılandırılabilmesi mümkün hale gelecek. İşte, BDDK’nın borç yapılandırma koşulları hakkında bilmeniz gerekenler...

İlgili kişiler, temmuz ayında duyurulan kredi kartı veya ihtiyaç kredisi borçlarının yapılandırılması işlemlerini 3 ay içerisinde gerçekleştirmelidir.
Düzenleme ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı yapılandırma işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olarak belirlemiştir.
Bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredisi borçlarının yapılandırılma süresi en fazla 48 ay olarak belirlenmiştir.

Dönem borcunu kısmen veya tamamen ödeyemeyen bireysel kredi kartı kullanıcıları,
Anapara ve/veya faiz ödemelerinde gecikme yaşayan ihtiyaç kredisi sahipleri,
Daha önce yapılandırılmış bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi müşterileri, bu düzenlemeden yararlanabilecektir.

BDDK'nın hayata geçirdiği bu düzenleme ile; kredi kartı yapılandırmasında sadece asgari tutarı ödenmeyen değil, dönem borcunun kısmi ya da tamamen ödenmediği bireysel kartlar da yeniden yapılandırma işlemi yapabilecekler.
İhtiyaç kredisi yapılandırmasında gecikme süresi, '30 günü aşan' kriterinden 'her türlü gecikmiş ödeme' olarak revize edilmiştir.
Ayrıca, hem kredi kartları hem de ihtiyaç kredileri için yapılandırma kapsamı güncellenmiş ve artık yapılandırma tarihindeki borç bakiyesi esas alınacak, gecikme durumu olmasa bile karar tarihinden önce daha önce yapılandırılan krediler yeniden yapılandırılabilecektir.

Borç yapılandırmaları ile ilgili olarak başvuruda bulunmak isteyen bireylerin, ilgili borcun bulunduğu bankaya başvurmaları yeterli olacaktır.