Konya'da Büyük Hareketlilik: Yatırım Alanı 134 Kilometreye Ulaşıyor!

Konya'ya Yeni Raylı Sistem Hattı Müjdesi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Stadyum-Şehir Hastanesi Hattı 2. Etabının temelini attı. Bakanlığın Konya’ya 58,1 kilometrelik 4 raylı sistem hattı kazandırmayı hedeflediğini dile getiren Uraloğlu, “Belediyemiz ve Bakanlığımızın devam eden ve planlanan projeleriyle birlikte, Konya’nın kent içi raylı sistem ağını 134 kilometreye çıkaracağız.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, Konya il programı çerçevesinde Stadyum-Şehir Hastanesi Hattı 2. Etap Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, "Öncelikle, Pençe-Kilit Harekatı Bölgesinde bir mağarada şehit düşen Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Hastanede yatan kardeşlerimize de acil şifa temenni ediyorum." dedi.
KONYA'YA 151 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
Bakan Uraloğlu, öğleden önce Seydişehir-Bozkır Devlet Yolu’nun temel atma törenini gerçekleştirdiklerini belirterek, "Konya’nın ilçeleri arasındaki ulaşım ağını güçlendirecek önemli bir adım atmış bulunuyoruz." diye konuştu. Uraloğlu, Konya’nın Anadolu’nun ve dünyanın önemli merkezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu tarihi şehre uygun projelerle katkıda bulunmaya devam ediyoruz." şeklinde konuştu. 2002 yılından bu yana Konya’nın ulaşım ve iletişim altyapısına 151 milyar lira üzerinde yatırım yapıldığını belirtti.
"KAYACIK LOJİSTİK MERKEZİ İLE KONYA LOJİSTİK ÜSSÜ OLDU"
Bölünmüş yol uzunluğunu 167 kilometreden bin 289 kilometreye çıkardıklarını kaydeden Uraloğlu, "Antalya’yı Konya’ya bağlayan çift tüp Demirkapı Tüneli'ni hizmete açtık. Eğiste Hadimi Viyadüğü ile ülkemizin en yüksek ayaklı köprüsünü Konya’da inşa ettik." dedi. Konya’nın demiryolu ağının güçlenmesine yönelik de önemli yatırımlar yapıldığını söyleyen Uraloğlu, "Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren hatlarını devreye aldık. Şu ana kadar 100 milyondan fazla yolcuyu hızlı trenle taşıdık ve bunların önemli bir kısmı Konyalı hemşehrilerimizdir." diyerek, Kayacık Lojistik Merkezi sayesinde Konya'nın önemli bir lojistik üs haline geldiğini vurguladı.
Bakan Uraloğlu, ayrıca gelecek yıl sonuna kadar Alacabel Tünelinin bitirilmesini hedeflediklerini açıkladı.
KONYARAY PROJESİ 43 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA OLACAK
KONYARAY Projesi’ni de başlattıklarını belirten Uraloğlu, proje kapsamındaki toplam güzergahın 43 kilometre olacağını, bu sayede Konya Tren Garı, Kent Merkezi, Organize Sanayi Bölgesi ve Havaalanı arasında hızlı ve ekonomik toplu taşıma hizmeti sunacaklarını ifade etti. Projenin 3 ayrı etapta gerçekleştirileceğini belirten Uraloğlu, "1. etapta 23 kilometrelik yeni hat ekleyerek toplam hat sayısını dörde çıkaracağız. 14 peron ile birlikte sanayi bölgesine de hizmet verecek olan banliyö sistemi, mesai saatlerinde görülen trafik yoğunluğunu azaltacak." diye ekledi. Ayrıca, havaalanı ile şehir merkezi arasında bağlantı sağlanacağı da vurgulandı.
Konya’da, yıllardır hizmet veren Alaaddin-Kampüs ve Alaaddin-Adliye tramvay hatlarının toplam uzunluğunun 27,7 kilometre olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, "Bu nedenle daha fazla raylı sistem hattına ihtiyacımız var. Büyükşehir Belediyemizle birlikte Konya’yı ulaşım başkenti yapma çalışmalarımız devam ediyor." dedi.
"KONYA'YA 58.1 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA 4 RAYLI SİSTEM HATTI KAZANDIRILACAK"
Uraloğlu, şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin Barış Caddesi ve Şehir Hastanesi-Stadyum 1. Etabı Tramvay hatları çalışmalarının sürdüğünü belirtti. "Bakanlık olarak 21 kilometrelik Selçuk Üniversitesi-Alaaddin Hafif Raylı Sistem Hattı, 8 kilometrelik Necmettin Erbakan Üniversitesi-Alaaddin Raylı Sistem Hattı gibi projelerle Konya’ya toplamda 58,1 kilometre uzunluğunda 4 raylı sistem hattı kazandırmayı planlıyoruz." dedi. Temelini attıkları Şehir Hastanesi-Stadyum Tramvay Hattı 2. Etabı’nın Konya'nın ulaşımına yeni bir soluk getireceğini vurguladı.
Projede yer alacak 10 istasyonun, en yoğun yolcu hareketliliğine sahip Otogar ve Stadyum Bölgelerine hizmet vereceği belirtildi. Uraloğlu, "Yeni hattımız otogardaki mevcut Konya Tramvayı ile entegre olacak ve Aksaray Köprülü Kavşağında KONYARAY hattı ile de bağlantı sağlayacak." ifadelerini kullandı.
"VATANDAŞLARIMIZIN GÜNLÜK HAYATLARI KOLAYLAŞACAK"
Uraloğlu, entegre sistem sayesinde Konya’nın dört bir yanına hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım sağlamayı amaçladıklarını belirtti. "Bu projeler, vatandaşlarımızın günlük yaşamını kolaylaştıracak ve şehrimizin modern yüzünü güçlendirecektir." diye ekledi. Ayrıca, sağlık hizmetlerine erişimi hızlandıracak ve yoğun yolcu trafiğine sahip bölgeler için kesintisiz ulaşım imkanı sunacağını vurguladı.
"KONYA'NIN KENT İÇİ RAYLI SİSTEM AĞINI 27.7 KİLOMETREDEN 134 KİLOMETREYE ÇIKARACAĞIZ"
Bakan Uraloğlu, proje çalışmalarını Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak yürüttüklerini belirterek, mevcut tramvay hattını hafif raylı sisteme dönüştüreceklerini ve tam otomatik sinyalizasyon sistemini devreye alacaklarını ifade etti. Şehir merkezini ring şeklinde saran yeni tramvay hattı ile bütün raylı sistemlerin entegre hale geleceğine dikkat çeken Uraloğlu, "Bu projelerle birlikte Konya’nın kent içi raylı sistem ağını 27,7 kilometreden 134 kilometreye çıkaracağımızı öngörüyoruz." diyerek, bu çalışmaların yerel yönetim ve merkezi hükümetin uyumlu çalışmasının bir örneği olduğunu belirtti.