Cemre Duman

Kızamık Krizi: ABD'de 33 Yıldır Görülmemiş Seviyeye Ulaşıldı!

Kızamık Krizi: ABD'de 33 Yıldır Görülmemiş Seviyeye Ulaşıldı!

ABD’de Kızamık Salgını Yayılıyor

ABD'de kızamık salgını hız kesmeden devam ediyor. Cuma günü itibarıyla ülke genelinde yaklaşık 1.300 doğrulanmış vaka kaydedilirken, son 33 yılın en yüksek kızamık vaka sayısına ulaşıldığı belirlendi.
BBC'nin haberine göre, John Hopkins Üniversitesi'nin açıkladığı veriler, ABD’de süregelen kızamık salgınında yeni bir dönüm noktasına işaret ediyor. Aşı ile önlenebilen bir hastalık olan kızamık, ülkede geçmişte kontrol altına alınmış gibi görünse de, vaka sayıları artış göstermeye devam ediyor.
AŞILARA DİRENCİN ARTARAK SALGININ YAYILMASINA ETKİSİ
Bu yıl, ABD'nin 39 eyaletinde ve Columbia bölgesinde kızamık vakaları kayıtlara geçti. Kızamık nedeniyle en az üç kişinin yaşamını yitirdiği ülkede, 155 kişi hastaneye kaldırıldı. 
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, kızamık vakalarının yüzde 92’si, ya aşılanmamış ya da aşı durumları bilinmeyen bireylerde görüldü. 
Kızamık salgınından en fazla etkilenen eyalet Teksas oldu. Güneydeki bu eyalet, bugüne kadar 700’den fazla vaka bildirdi. Kansas ve New Mexico gibi eyaletlerde de onlarca vakaya rastlandı. 
Sağlık yetkililerine göre, kızamık özellikle aşılama oranlarının düşük olduğu Teksas’taki Mennonite toplulukları gibi bölgelerde hızla yayıldı. Bu topluluk, modern tıbbı reddeden bir yaşam tarzını benimsemiştir. 
ABD'deki kızamık salgını, dünya genelinde olduğu gibi, aşı karşıtlığının arttığı bir dönemde meydana geliyor. 
VAKALAR 2014 YILINDAN İTİBAREN YENİDEN ARTIŞ GÖSTERDİ
ABD Sağlık Bakanı Robert F. Kennedy Jr, daha önce çocuk aşıları hakkında yanıltıcı bilgiler paylaşmış ve salgının öne sürüldüğü kadar ciddi olmadığını belirtmişti. Daha sonra X hesabından bir paylaşım yaparak aşının kızamığı önlemenin en etkili yöntem olduğunu vurguladı. 
ABD'de bugüne kadar kaydedilen en yüksek kızamık vakası sayısı 1990 yılında yaşanmış, bu tarihte yaklaşık 28 bin vaka rapor edilmiştir. Hastalık, 2000’lerin başında yüksek aşılama oranları ve hızlı müdahaleler sayesinde bertaraf edilmiştir. Ancak vakalar 2014 ve 2019 yıllarında yeniden artış göstermiştir.