Yasemin Döngü

Kenelerle İlgili Şaşırtıcı Teori: ''Laboratuvar Ortamında Geliştirildi''

Kenelerle İlgili Şaşırtıcı Teori: ''Laboratuvar Ortamında Geliştirildi''

Joe Rogan'ın Lyme Hastalığına Dair Tartışmalı İddiaları

Joe Rogan, 2019 ve 2020 yıllarında Lyme hastalığının laboratuvar kökenli olabileceğine dair komplo teorilerini dile getirerek dikkat çekmişti.

57 yaşındaki Rogan, “Görünüşe göre Lyme hastalığının silah olarak kullanılmasına dair ciddi kanıtlar var. Bu hastalık, Connecticut’a yakın olan Plum Island adlı bir laboratuvardan çıkmış. ABD Sağlık Bakanı Robert F. Kennedy Jr. da bunun bir silah programı olduğuna kesinlikle inanıyor.” şeklinde açıklamada bulunarak medyanın ilgisini üzerine çekti.

Lyme hastalığı, Borrelia burgdorferi adındaki bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon tipidir ve bu bakteri insanların keneler aracılığıyla enfekte olmasına sebep olmaktadır. Bilim insanları ise Rogan’ın iddialarını uzun zamandır çürütülmüş bir komplo teorisi olarak değerlendiriyor. Ayrıca, bu bakterinin Kuzey Amerika'da tarih öncesi dönemlerden beri var olduğuna dair delillerin bulunduğunu ifade ediyorlar.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) her yıl 30.000 ila 40.000 Lyme vakası bildirildiğini açıklıyor. Ancak, gerçek vaka sayısının teşhis edilmemiş veya bildirilmemiş durumlarla birlikte 476.000'e kadar çıkabileceği tahmin edilmektedir.

Bu hastalık, genellikle kene ısırığının etrafında belirgin bir döküntü ile başlamakta; ateş, yorgunluk ve kas ağrıları gibi semptomlar da görülebilmektedir. Eğer tedavi edilmezse kalp problemleri ve sinir sistemi bozuklukları gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Plum Island, New York açıklarında, Long Island'ın kuzeydoğusunda yer alan 340 hektar büyüklüğünde bir adadır. 1950’li yıllardan beri burada bulaşıcı hayvan hastalıkları üzerine çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Ancak yetkililer, adada Lyme hastalığı üzerine herhangi bir araştırma yapılmadığını belirtmektedir.

Benzer iddialar, 2024 yılında Robert F. Kennedy Jr. tarafından da gündeme getirilmiştir. Kennedy, Plum Island ve diğer laboratuvarlarda kenelerle hastalık deneyleri yapıldığını ve bu deneylerin Lyme hastalığının yayılmasında etkili olduğunu öne sürdü. Ancak sonrasında ABD Senatosu'ndaki onay oturumunda bu inancı taşımadığını ve halkın yalnızca delillere odaklanması gerektiğini ifade etti.

Lyme hastalığı, özellikle Nisan ile Ekim ayları arasında Kuzeydoğu, Orta Atlantik ve Orta Batı bölgelerinde yaygın bir şekilde görülmektedir. Connecticut, New York, Pennsylvania ve Wisconsin gibi eyaletler bu hastalıktan en çok etkilenen yerler arasında yer almaktadır.

Keneler genellikle yüksek otlar ve ormanlık alanların bulunduğu dış mekanlarda insanlara yapışmaktadır. Enfekte bir kene 36 ila 48 saat boyunca vücutta kalırsa, bakteri insana geçebilir. Bu hastalık bulaşıcı değildir, insandan insana geçmez.

Kene ısırığından 3 gün ila 1 ay sonra, vakaların %70 ila %80'inde kırmızı bir döküntü meydana gelmektedir. Ayrıca ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk ve lenf bezlerinin şişmesi gibi grip benzeri belirtiler de görülen uyarı işaretleri arasındadır.

Erken teşhis edildiğinde Lyme hastalığı antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir. Ancak, tedavi edilmezse eklem ağrıları, yüz felci, kalp ritmi bozuklukları, sinir ağrıları ve hafıza sorunları gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.

Yapılan bilimsel araştırmalar, hastalığın doğal yollarla yayıldığını ortaya koymaktadır. Yale Üniversitesi ve Amerikan Lyme Hastalığı Vakfı'nın gerçekleştirdiği çalışmalarda, Borrelia burgdorferi bakterisinin 1870-1919 yılları arasında yaşamış hayvanlarda da tespit edildiği belgelenmiştir.