Kavurucu Sıcaklarda Yoğun Emek: 5 Kişi 1500 Balya Taşıyor!

Buğday Hasadı Sırasında Zorlu Çalışma Koşulları
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgelerinde buğday hasadı önemli ölçüde tamamlandığı için tarlalarda kalan saplar, hayvancılıkta yem olarak kullanılmak amacıyla balya haline getirilmektedir.
Bu balyaların tarlalardan çiftliklere taşınması ise mevsimlik işçiler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan işçiler, güneşten ve tozdan korunmak amacıyla yüz ve kollarını ince kumaşlarla örtmektedir.
İşçiler, yerden kaldırdıkları yaklaşık 40 kilogramlık balyaları omuzlayarak römorklara yüklemektedir.
Öğle saatlerinde hava sıcaklığı ile römorktaki balya sayısının artmasıyla işçiler için zorluklar artmaktadır. Balyaları 2-3 metre yükseğe atmak zorunda kalan işçiler, tüm zorluklara rağmen çalışmaya devam etmektedir.
"SICAKTA ÇOK ZORLUYOR"
Balya işçilerinden 55 yaşındaki Remzi Kalambak, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden çalışmak üzere Kırklareli'ne geldiğini belirtti.
35 yıllık balya işçiliği deneyimi olduğunu kaydeden Kalambak, işlerinin zorluğuna dikkat çekti.
Sürekli bir işinin olmadığını ifade eden Kalambak, "Bu işi yapmak zorundayız, çocuklarımız bizden ekmek bekliyor. Sıcak çok zorlayıcı. Ben 55 yaşındayım ve sıcak havada daha da zorlanıyoruz." şeklinde konuştu.
Kalambak, günde 5 kişinin yaklaşık 1500 balya taşıdıklarını aktardı. İşçilerden Rahman Çevik ise yaptıkları işin oldukça ağır olduğunu belirtti.
Aşırı sıcak koşullarda zorlandıklarını ifade eden Çevik, "Şükürler olsun paramızı kazanıyoruz, zorlansak da mücadele ediyoruz. Allah kolaylık versin. Tarlada bizi en çok zorlayan şey sıcaklık. Çember ve eldiven takıyoruz, buna rağmen ellerimiz zarar görüyor. Günde 5-6 eldiven değiştiriyoruz." diye konuştu.