İbrahim Uysal

Kamu Çalışanlarına 2025'teki Toplu Sözleşme Artışı: 3. Teklif Neler Getirecek?

Kamu Çalışanlarına 2025'teki Toplu Sözleşme Artışı: 3. Teklif Neler Getirecek?

Kamu İşçileri İçin Toplu Sözleşme Zammı Beklentileri Yükseliyor

Türk-İş ve Hak-İş tarafından hazırlanan ortak taslakta, kamu işçilerinin günlük en düşük ücretinin 1800 lira seviyesine çıkarılması talep edildi. İşçi temsilcileri, 2025 yılının ilk altı ayı için %50, ikinci altı ay içinse %25 zam yapılmasını istiyor. Şubat ayından bu yana devam eden toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde, dikkatler üçüncü teklife odaklanmış durumda. Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası’nın (TÜHİS) sunduğu ilk iki teklif üzerinde anlaşma sağlanamadı. Türk-İş, yaşanan bu duruma ilişkin sosyal medya üzerinden değerlendirmelerde bulundu. İşçi tarafı, toplu sözleşme görüşmelerinde ilerleme sağlanamaması üzerine eylem kararı almıştı. Peki, kamu işçilerine yapılacak toplu sözleşme zammı ne kadar olacak? İşte Türk-İş'ten gelen yeni açıklamaların ayrıntıları…

Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleşen toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdullah Güler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay katıldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından alınan bilgilere göre, 2025 yılının ilk altı ayı için %22’lik bir artış önerisi gündeme geldi ancak bu, resmi bir teklif haline dönüştürülmedi. Türk-İş, Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirilen komisyon görüşmelerinden olumlu bir sonuç çıkmadığını bildirdi. Kamu işçileri için toplu sözleşme zamının üçüncü teklifi, bugün saat 11.00'de açıklanacak.

Türk-İş'in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu akşam Cumhurbaşkanlığı'nda komisyonla yapılan görüşmanın ardından Kamu Çerçeve Protokolü için olumlu bir sonuca ulaşılamamıştır. Eylemlerimiz devam etmektedir. Detaylı bir açıklama daha sonra üyelerimiz ve kamuoyuyla paylaşılacaktır. Üyelerimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi.

Şubat ayından itibaren yürütülen müzakerelerde, işçi tarafı ilk altı ay için %50 oranında bir artışın yanında günlük en düşük ücretin 1800 lira olmasını ve altı aylık dilimlerde refah payı talebinde bulundu. Hükümet kanadı, günlük ücrete dair bir teklif sunmazken, ikinci teklifte zam oranını ilk altı ay için %17, ikinci altı ay için ise %10 olarak belirlemişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı son açıklamada, "Başkanımızın taleplerini önümüzdeki süreçte Ağustos ayında, bildiğiniz gibi, memurlarımız ve kamu personellerimizle gerçekleştireceğimiz Toplu Sözleşme sürecinde ele alacağız. Kesinlikle Cumhurbaşkanımızın her zaman vurguladığı gibi, işçimizi, memurumuzu, kamu görevlimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz. İnanıyorum ki, önce kamu işçileriyle mutabakat sağladıktan sonra Ağustos ayında kamu çalışanlarıyla ilgili gerekli süreci başlatıp masada sonuçlandıracağız" ifadelerini kullandı.