Kalori Açığı Mucizesi mi, Aralıklı Oruç Mu? Kilo Vermede Hangisi Daha Etkili?

Kilo Verme Stratejileri: Aralıklı Oruç Mu Yoksa Kalori Kısıtlaması Mı Daha Etkili?
Kilo verme süreçlerinde, etkili diyet ve egzersiz yöntemleri arayışı pek çok kişi için sık karşılaşılan bir durumdur. İnternet, binlerce kısıtlayıcı diyeti ve yoğun egzersiz programını barındırmakta. Peki, sizin için en uygun yöntemleri nasıl bulabilirsiniz?
Kendi ihtiyaçlarınıza uygun yöntemleri belirlemek oldukça kritiktir. Kilo vermek isteyen bireyler genelde ilginç oruç yöntemleri ve kalori açığı diyetleriyle sıkça karşılaşmaktadır. Peki hangisi daha etkili? Bilim insanları bu sorunun yanıtını nihayet buldu. Yeni bir araştırma, aralıklı oruç sisteminin (IMF) geleneksel günlük kalori kısıtlamalı diyetlerden daha fazla kilo kaybı sağladığını ortaya koydu. Araştırma sonuçları, Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlandı.
Araştırma, katılımcıların haftada dört gün serbestçe yemek yediği ve haftada üç gün yoğun kalori kısıtlaması uyguladığı 4:3 oruç yönteminin, günlük kalori kısıtlaması grubundaki %5'e kıyasla bir yıl sonunda ortalama %7,6 vücut ağırlığı kaybı sağladığını gösterdi. Önceki çalışmalarda her iki diyet biçimi araştırılmış olmasına rağmen, bu iki yöntem arasında belirgin bir fark bildirilmedi.
En etkili diyeti belirlemek amacıyla araştırmacılar, aşırı kilolu veya obez 165 yetişkini 12 ay boyunca rastgele olarak 4:3 oruç veya kalori kısıtlaması gruplarına atadılar. 4:3 aralıklı oruç grubundaki katılımcılar, haftanın üç günü oruç tutarak bu günlerde kalori alımlarını %80 oranında azalttılar. Diğer dört günde ise serbestçe yemek yiyebildiler ancak sağlıklı seçimler yapmaları teşvik edildi. Kalori kısıtlama grubundaki bireyler ise, enerji alımlarını %34,3 oranında azaltacak şekilde belirlenmiş günlük kalori sınırına uymak zorunda kaldılar.
Tüm katılımcılara ücretsiz spor salonu üyelikleri sağlandı ve haftada 300 dakika egzersiz yapmaları teşvik edildi. Ayrıca grup destekleri, kalori sayma yönergeleri ve diyet önerileri (karbonhidratların %55'i, proteinlerin %15'i ve yağların %30'u hedeflenerek) sunuldu.
Yıl sonunda, aralıklı oruç grubundaki bireylerin vücut ağırlığında %7,6 oranında bir azalma gözlemlendi. Kalori kısıtlama grubunda ise bu oran yalnızca %5 oldu. Oruç grubundaki katılımcıların %58'i, 12 ay içerisinde en az %5 kilo kaybı elde ederken, bu oran kalori kısıtlama grubunda %47 olarak belirlendi. IMF grubundaki bireyler, sistolik kan basıncı, toplam ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol seviyeleri ve açlık glikoz düzeyleri gibi önemli kardiyometabolik verilerde olumlu sonuçlar elde etti.
Araştırmacılar, aralıklı oruç yönteminin her gün kalori saymayı ya da kısıtlayıcı diyetleri gerektirmediğine dikkat çekti.