Kadınların Alzheimer Tehdidi: İki Belirleyici Fark Ortaya Çıktı!

Kadınların Alzheimer Hastalığına Yakalanma Riski Erkeklerden İki Kat Fazla
Kadınların alzheimer hastalığına maruz kalma riskinin erkeklere kıyasla iki kat daha fazla olduğu tespit edildi. Bilim insanları, bu durumun nedenlerini anlamak için çalışmalarına devam ediyor ve erkeklerle kadınlar arasındaki iki belirgin farkı ortaya koymuş durumdalar.
İKİ TEMEL FARK VAR
Öncelikle kadınların kromozom yapıları erkeklerden farklılık göstermektedir. İkinci olarak ise menopoz süreci, kadınların üreme hormonlarının 40'lı ve 50'li yaşlarında doğal olarak azalmasıyla gerçekleşir. Alzheimer Derneği verilerine göre, her üç yaşlı Amerikalıdan biri Alzheimer veya başka bir demans türü nedeniyle hayatını kaybetmektedir; bu gruptaki Alzheimer hastalarının neredeyse üçte ikisini kadınlar oluşturmaktadır.
X KROMOZOMU ALZHEIMER RİSKİNİ ARTIRIYOR
Kadınlar, vücutlarında iki "X" kromozomuna sahipken, erkeklerde bir "X" ve bir "Y" kromozomu bulunur. Kromozomlar, hücrelerimizde yüzlerce hatta binlerce gen taşıyan iplik benzeri DNA yapılarıdır. Genler, bireylerin fiziksel özelliklerini belirleyen temel unsurlardır. X ve Y kromozomlarında bulunan genler arasındaki farklılıklar, kadınlarda Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artıran bir etken olabilir. Son araştırmalar, X kromozomundaki genlerin Alzheimer hastalığı ile bağlantılı olduğunu ispata koymakta ve Alzheimer hastalığına sahip kadınların, ikinci X kromozomları dolayısıyla hastalığı taşıyan erkeklerden daha uzun süre hayatta kaldığını göstermektedir.
MENOPOZ BULMACANIN BİR KISMI
Kadınların farklı hipertansiyon hormonları (özellikle beyin üzerinde etkili olan östrojen gibi) da Alzheimer üzerinde etkili olabilir. Uzmanlara göre, menopoz bu bulmacanın önemli bir parçasıdır. Menopoz döneminde, yumurtalıkların östrojen ve progesteron üretimini durdurmasıyla birlikte bazı kadınlar hormon replasman tedavisi uygulamaya yönelmektedir. Bu tedavi, düşük hormon seviyelerine bağlı olarak ortaya çıkan ateş basması gibi belirtileri azaltmada yardımcı olabilir. Fakat uzmanlar, hormon tedavisinin bazı kadınlar için kalp krizi, felç, meme kanseri, kan pıhtısı ve safra kesesi hastalığı gibi ciddi sağlık problemlerini tetikleyebileceği konusunda da uyarıda bulunmaktadır.
"TAU" PROTEİNİ VE ALZHEIMER İLİŞKİSİ
Harvard Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Doçenti Rachel Buckley, 70 yaşından sonra hormon replasmanı alan kadınlarda “tau” adı verilen proteinin seviyesinin belirgin şekilde yükseldiğini belirtmektedir. Tau proteininin birikimi, Alzheimer hastalığının erken belirtilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda, bu grup içindeki kadınlarda bilişsel gerileme oranlarının da daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.