İstanbul Havalimanı'nda Tarihi Bir Zirve!

İstanbul Havalimanı'nda Üçlü Pist Operasyonu Rekor Kırdı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda 17 Nisan'da başlanarak eş zamanlı olarak üç uçağın iniş-kalkış yapmasına imkan tanıyan üçlü pist operasyonu çerçevesinde 2 Temmuz'da yalnızca bir saat içinde 81 uçağın kalkış yaptığını ve bu durumun bir rekor teşkil ettiğini duyurdu.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'ndaki üçlü pist operasyonuna dair yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.
Operasyonun başlamasından bu yana gerçekleşen bu rekor kalkış ile beraber Uraloğlu, kalkış taksi sürelerini 15 dakikaya, iniş taksi sürelerini ise 12 dakikaya indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Uraloğlu, "Bu operasyonla hem verimlilikte artış sağladık hem de çevresel kazanımlar elde ettik. Operasyonları 17 Nisan'dan bu yana, uygun meteorolojik şartların sağlandığı günlerde 06.00-09.00 saatleri arasında kalkış, 09.00-12.00 ile 22.00-00.00 saatlerinde iniş olarak yürütüyoruz. Üçlü pist operasyonu ile hava sahası dizaynındaki değişiklikler sayesinde, uçuşların yaklaşma ve yer hareketleri daha verimli bir şekilde yönetilmektedir." ifadelerini kullandı.
"BEKLEME SÜRESİNDEN 300 KİLOGRAM YAKIT TASARRUFU SAĞLANACAK"
Uraloğlu, bu hava sahası tasarımı sayesinde uçakların daha az manevra yaparak doğrudan yaklaşma ve kalkış gerçekleştirebileceğini aktararak, açıklamasına şu sözlerle devam etti:
"Bu durum, özellikle düşük irtifa seviyelerinde uçuş süresini kısaltarak emisyonların en yoğun olduğu bu aşamada doğrudan azaltım etkisi yaratmaktadır. Uçakların kalkış öncesi kapıdan pist başına varışına kadar geçirdiği süreyi 16 dakikadan 15 dakikaya, iniş sonrası pistten terminale ulaşım süresini ise 13,8 dakikadan 12 dakikaya düşürmeyi ve iniş trafiklerinin ortalama uçuş süresini yaklaşık 4 dakika azaltmayı planlıyoruz. Bu sayede, uçak başına kalkış taksi süresinden 80 kilogram, iniş taksi süresinden 60 kilogram ve bekleme süresinden 300 kilogram yakıt tasarrufu sağlayacağız."
Uraloğlu, bu sürelerdeki azalmanın çevreye zararlı karbondioksit salımını uçak başına kalkış taksi süresinden 0,25 ton, iniş taksi süresinden 0,18 ton ve bekleme süresinden 0,9 ton azaltmayı hedeflediklerini ifade etti. Uraloğlu, önceki çift pist operasyon yapısının, uçakların havada bekleme sürelerini artırarak karbondioksit ve gürültü seviyesini yükselttiğini hatırlattı. Yeni hava sahası tasarımı ve üçlü pist operasyonuyla havadaki ortalama bekleme süresinin yüzde 30 azaldığını belirten Uraloğlu, bu durumun uçakların motor çalıştırma süresine bağlı olarak gürültü oluşturma süresini de doğrudan azalttığını söyledi. Gece saatlerinde yaklaşma süresinin ortalama 3 dakika kısalmasının, özellikle sessiz gece bölgelerinde yüzde 20'ye varan gürültü azaltımı sağladığını belirtti.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın hem hava trafiği hem de çevresel sürdürülebilirlik yönünden dünyanın en gelişmiş havalimanlarından biri olması yolunda kararlı adımlarla ilerlediklerini vurgulayarak, "İstanbul Havalimanı, artan yolcu ve kargo trafiğini daha etkin bir şekilde yönetme kapasitesine erişti. Üçlü pist operasyonu, İstanbul Havalimanı'nda yıllık 200 milyon yolcu hedefine ulaşma çabamızda kaydedilen önemli bir adımı temsil eder." ifadelerini kullandı.