Damla Cesur

İstanbul'da Sıcaklık Rekoru: Hissedilen 45 Dereceyi Geçiyor! Uzmanlar Uyarıyor

İstanbul'da Sıcaklık Rekoru: Hissedilen 45 Dereceyi Geçiyor! Uzmanlar Uyarıyor

İstanbul'da Sıcaklık Yükseliyor: Uzmanlardan Uyarılar

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, mevsim normallerinin üzerinde seyredecek olan hava sıcaklığının, yarın İstanbul'da 35 dereceye ulaşması bekleniyor.

Bugün özellikle Ümraniye'de 35, Şişli, Sancaktepe ve Silivri'de 34, Kadıköy, Fatih ve Tuzla'da ise 33 dereceye ulaşan sıcaklıkların, yarın daha da artması öngörülüyor. Uzmanlar, bu durumla ilgili çeşitli uyarılarda bulundular.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, birkaç gündür kentte etkisini gösteren sıcak hava dalgasının, yarın zirve yapacağını ifade etti.

Toros, "Perşembe günü özellikle Türkiye'nin kuzeybatısı serinleyecek ancak sıcaklık yarın en yüksek seviyeye ulaşacak. Hava sıcaklığı zirve yaptıktan sonra kuzeybatıdan serin havanın geleceğini ve dolayısıyla sıcaklıkların düşeceğini öngörüyoruz." şeklinde bilgi verdi.

İstanbul'daki ilçelerde bugün hissedilen sıcaklıkların yarın daha da artacağını belirten Toros, şehirleşmenin sıcaklık üzerindeki etkilerine de dikkat çekti.

Toros, ölçümlerin havanın gittikçe ısındığını gösterdiğini aktararak, "Geçen yıl temmuz ayında dünya genelinde en sıcak gün kaydedildi. Şehirlerde yapısal faktörler sıcaklık üzerinde belirleyici bir rol oynuyor. İstanbul'un farklı bölgelerinde sıcaklık farklılıkları görülebiliyor. Havanın kaynağı ve şehir planlaması, 'şehir ısı adası' etkisini oluşturuyor. Bu etki akşamları daha belirgin hale geliyor. Gün boyunca ısınan asfalt ve beton yapılar, akşam saatlerinde elde ettikleri ısıyı bırakmaya devam ediyor. Bu sebeple, yoğun yapılaşmanın olduğu bölgelerde sıcaklık, yeşil alanların olduğu bölgelere göre daha fazladır. İklim değişikliği durumun şiddetini artırıyor." dedi.

Toros, vatandaşlara da bazı uyarılarda bulunarak, "Yarın en sıcak gün olacağı için genel olarak güneş ışınlarından uzak durmak gerekiyor. Güneşin dik geldiği saatlerde daha dikkatli olunmalı. Bu ışınlardan korunmak için gölgelik alanlarda bulunmak faydalıdır. İnsanların sıcaklığa karşı duyarlılığı değişiyor; yaşlılar, hamileler, çocuklar ve kalp hastaları daha dikkatli olmalılar. Su ihtiyacımız artacak; dolayısıyla daha fazla terleme ile birlikte su tüketimine dikkat edilmeli." ifadelerinde bulundu.

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Deniz Demirhan, "Perşembe günü sıcaklık yaklaşık 10 derece kadar düşerek 26 dereceye gerileyecek. Ayrıca rüzgârın da etkisini artırmasıyla riskler azalacak." dedi.

İstanbul'daki bazı bölgelerde hissedilen sıcaklıkların artış nedenlerini değerlendiren Demirhan, "Şehir merkezlerinde ve yoğun betonlaşmanın bulunduğu alanlarda sıcaklıklar oldukça yüksek hissediliyor. Örneğin, Maslak, Şişli ve Mecidiyeköy gibi yerlerde ölçülen 36 derece sıcaklık, hissedilen olarak 45 dereceye kadar çıkabilir." diye belirtti.

Beton, asfalt ve yüksek binaların sıcaklık tutma özelliklerinin, bu bölgelerde hissedilen sıcaklığı artırdığını ifade eden Demirhan, "İnşaat alanları ve yüksek enerji tüketen yapılar, partikül salınımı nedeniyle nemin artmasına ve sıcaklıkların daha fazla hissedilmesine yol açıyor." şeklinde konuştu.

Demirhan, vatandaşlara sıcak günlerde alınması gereken önlemleri açıklayarak, "Sağlıklı bireylerin bile dış mekanlarda mümkün olduğunca bulunmamaları gerekiyor. Özellikle çarşamba günü çok riskli bir gün. Yüksek nem ve rüzgâr eksikliği bunalma hissini artırıyor. Dışarıda bulunacak kişiler, bu günlerde başlarını şapkalarla korumalı ve ince pamuklu, keten gibi giysiler tercih etmelidirler. Ayrıca bedenin açıkta kalan yerlerine, özellikle yüz ve ellere güneş kremi sürülmesi önem taşımaktadır." tavsiyesinde bulundu.