İstanbul'da 65 Yıldır Görülmemiş Kuraklık: Haziran Transatlantik Seyahatinde!

İstanbul'da Son 65 Yılın En Düşük Haziran Yağışı Gerçekleşti
Kurak bir dönem geçiren Marmara Bölgesi'nde yer alan İstanbul, geçtiğimiz ay son 65 yılın en düşük haziran yağışını kaydetti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre, Marmara Bölgesi haziran ayı yağış miktarı uzun yıllar ortalamasına göre 41,5 milimetre olarak belirlendi.
Bu bölgede Haziran 2024'te 3,4 milimetre yağış düşerken, geçtiğimiz ay ise sadece 2,4 milimetre yağış gerçekleşti. Böylelikle bu yılki haziran yağışlarının, geçmiş yıllardaki ortalamaya göre yüzde 94, geçen yılın aynı ayına kıyasla ise yüzde 29 azaldığı saptandı.
İstanbul, geçen ay yalnızca 0,5 milimetre yağış alarak son 65 yılın en düşük haziran değerine ulaştı. Aynı zamanda İstanbul, yüzde 99 ile olağan yağış miktarına göre en fazla azalma yaşayan il oldu.
Balıkesir, Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne'de de son 65 yılın en düşük haziran yağışları kaydedildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye genelinde son dönemlerde hava sıcaklıklarının oldukça yüksek, yağışların ise yetersiz olduğunu ifade etti. Son iki yıldır ülkenin kurak bir süreç yaşadığını ve bu yıl haziran ayında da sıcak ve yağışsız bir dönem geçirdiğini belirten Toros, haziran ayı yağışlarının Türkiye genelinde yüzde 63 oranında düştüğünü aktardı.
İstanbul'da Kişi Başı Su Kullanımı 200 Litrenin Üzerinde
Toros, haziran ayında Marmara Bölgesi'nin yüksek hava basıncının etkisi altında bulunduğunu vurgulayarak, "Marmara'da yağış miktarı uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 94 azaldı. İstanbul'da ise bu oran yüzde 99'a ulaştı. Haziran ayında neredeyse hiç yağış almadık." dedi. Su kullanımının hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu dile getiren Toros, yağışlardaki azalmanın barajlardaki su seviyelerine de olumsuz yansıdığını ve bu seviyenin hızla yüzde 60'ın altına düştüğünü ifade etti.
Prof. Dr. Toros, su tasarrufunun her alanda sağlanması gerektiğinin altını çizerek, "Suyumuz bittiğinde evlerde, iş yerlerinde ya da tarımda kullanımlarımız bize zarar verecek. Bu nedenle gerekli önlemleri şimdiden almalıyız. Önümüzdeki günlerin temmuz sonunda ve ağustos ayında sıcak geçeceğine dair tahminler var. Sıcaklıkların artmasıyla su yüzeyinden buharlaşmanın da arttığını unutmamalıyız. Hem bizim hem de ekosistemimizin suya ihtiyacı artmakta. Şu an İstanbul'da kişi başı su kullanımı 200 litrenin üzerinde. Bunu mutlaka azaltmalıyız ki barajlardaki su seviyesi yeterli olsun. Uzun süre bu suyu kullanmamız gerekecek." şeklinde konuştu.