İsrail'e Tepkide Yeni Boyut: AB, Ortaklık Anlaşmasını Askıya Alma Seçeneklerini Değerlendiriyor

Avrupa Birliği, İsrail'e Yönelik 10 Olasılığı Değerlendiriyor
Avrupa Birliği’nin (AB), İsrail’in AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nı ihlal etmesi üzerine 10 farklı seçeneği değerlendirdiği ifade edildi.
Euronews'in haberine göre, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, bu hafta Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşecek Dışişleri Konseyi toplantısında, İsrail’in Gazze'deki "eylemlerine" karşı bir liste sunmaya hazırlanıyor.
Kallas’ın ofisi tarafından sağlanan belgede, önerilen seçenekler arasında İsrailli yasadışı yerleşimler için vizesiz seyahatlerin askıya alınması ve bu yerleşimlerden yapılan ithalatın engellenmesi de yer alıyor.
Her biri, AB'nin 27 üye devletinin oy birliği ile desteklemesi gereken teklifler arasında, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın askıya alınması, İsrail ile siyasi diyaloğun durdurulması ya da Tel Aviv’in AB programlarına erişiminin engellenmesi gibi seçenekler de bulunmaktadır.
İsrail ile "ticaret tercihlerini askıya alma" ve AB-İsrail Havacılık Anlaşması’nın durdurulması ise, AB nüfusunun en az yüzde 65'ini temsil eden üye devletlerin yüzde 55'inin onayını gerektiren diğer durumlar olarak öne çıkıyor.
ÜYE DEVLETLER TEKLİFLERİ DESTEKLEYECEK Mİ?
İlgili belge, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın insan hakları bölümünün İsrail tarafından ihlal edildiğine dair yapılan değerlendirmenin ardından Kallas'ın çabalarının bir sonucunu yansıtıyor. Bu değerlendirmeye göre, İsrail’in Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'daki ihlalleri nedeniyle anlaşmanın ilgili kısımlarının ihlali söz konusu.
Bir AB diplomatına göre, Kallas, aslında bakanlara beş seçenek sunma hazırlığı içindeydi. Ancak, bu listeyi iki katına çıkararak üye devletlere "Komisyonun teklifine ihtiyaç duymadan oy birliği ile karar verebilecekleri önlemleri" de eklemeye karar verdi.
Euronews’e bilgi veren diplomatlar, üye devletlerin, çeşitli nedenlerden dolayı mevcut listedeki hiçbir seçeneği desteklemesinin pek olası görünmediğini belirtti.
Öncelikle, bazı ülkeler, Gazze’ye yardım akışının iyileşmesi adına Kallas’ın geçen hafta İsrail ile yaptığı anlaşmanın sonuçlarını görmek gerektiğini dile getiriyor. AB, Perşembe günü, Gazze’ye insani yardım girişlerinde "önemli" bir iyileşme sağlanması üzerinde müzakereler yaptığını; bunlar arasında gıda kamyonlarının artırılması ve yardım çalışanlarının güvenliğine yönelik bir anlaşmanın da bulunduğunu bildirdi.
Kallas, Cuma günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, anlaşmanın ardından İsrail’in Zikim sınır geçişini açtığını, yakıt girişine izin verdiğini ve su borularının tamir edildiğini aktardı.
İRLANDA VE İSPANYA, İSRAİL’E KARŞI EYLEME GEÇMEK İSTİYOR
Habere göre, ikinci olarak, Avrupa Birliği, özellikle Çekya, Almanya, Macaristan ve İtalya gibi birçok ülke, Gazze’deki durumu iyileştirme önceliği varken İsrail’e yaptırım uygulanmasında isteksiz. Bu ülkeler ayrıca AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nın tamamen veya kısmen askıya alınmasına karşı çıkıyor.
İrlanda ve İspanya ise İsrail’e yönelik eylemler konusunda istekli olmaya devam ediyor. İrlanda, işgal altındaki Batı Şeria'daki yasadışı İsrailli yerleşimlerden yapılan ithalatı incelemeye almış durumda.
Pek çok diplomata göre, atılacak diğer adımlar, İsrail’in geçen hafta varılan anlaşmayı uygulamasına bağlı kalacak.
Kimliği gizli kalan bir başka AB diplomatına göre, “Kallas, bunun yalnızca kağıt üzerinde bir anlaşma olmaması gerektiğini ve İsraillilere sahada uygulanması konusunda ısrar etti. Bu, İsrail’in Kallas’ın planını sahada hayata geçirip geçirmeyeceğine bağlı” yorumunu yaptı.
Üçüncü bir diplomat ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Salı gününe kadar bazı sonuçlar görebilirsek, bu, İsrail’in anlaşmayı kabul edip uygulama konusundaki istekliliği için önemli bir işaret olacak.”