İşçi ve İşverenler İçin Önemli Uyarı: İzin Ücretini Peşin Almayan İşçiye Fesih Hakkı! Kıdem Tazminatı Kapıda!

İşçilerin Ücretli Yıllık İzin Hakları Doğru Uygulanmıyor
Türkiye'de yıllık ücretli izne çıkan çalışanların bilmediği haklar arasında, izne çıkmadan önce ücretin peşin ödenmesiyle ilgili olan yasal düzenleme yeterince iyi uygulanmamaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 57. maddesinde yıllık izne ilişkin kurallar net bir şekilde açıklanıyor. Bu maddeye göre, "İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ait ücretini, işçinin izne başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans olarak vermek zorundadır" ifadesi yer almaktadır.
Örneğin, bir işçinin 14 Temmuz 2025 tarihinde izne çıkıp, 21 Temmuz 2025 tarihinde işe geri döneceği durumda, işverenin, işçi izne çıkmadan önce iznin kapsadığı 7 günlük ücretini, işçinin maaş hesabına yatırması gerekmektedir.
“İşverenden Peşin Ücret Alınmazsa Kıdem Tazminatı Hakkı Doğar”
Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç, "İş Kanunu’nun 57. maddesi uyarınca, işveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, izin dönemi ücreti, işçinin izne başlamasından önce peşin olarak ödenmek zorundadır" dedi. Kılıç, "Bu ödemeyi gerçekleştirmeyen işveren, ücreti eksik ödemiş sayılacağından, işçinin fesih hakkını kullanması haklı kabul edilecektir; bu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanır" şeklinde değerlendirme yaptı.
Yargıtay'dan Önemli Karar
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 2025/2024 esas, 2025/2487 numaralı kararında (karar tarihi: 10 Mart 2025), işçiyi haklı bulmuş ve yıllık izne çıkmadan önce ücretinin peşin ödenmemesi nedeniyle haklı fesih ile tazminat alarak işten ayrılmasını uygun bulmuştur.
İşçi Talep Etmemeli, İşveren Vermeli
Yargıtay, kararında "4857 sayılı Kanun’un 57/1 hükmü ve 103. maddesi ile Yönetmelik’in ilgili düzenlemeleri dikkate alındığında; işverence yıllık ücretli izni kullanan her işçiye, izin dönemine ait ücretinin izne başlamadan önce peşin olarak ödenmesi veya avans olarak verilmesi zorunludur ve işçinin bu konuda ayrıca bir talepte bulunmasına gerek yoktur" ifadelerine yer verilmiştir.
Kötü Niyetle Kullanım Durumu
Çalışanlar, eğer işten ayrılmak istiyor ve tazminatları birikmişse istifa etmektense yıllık izne çıkmayı tercih etmekte ve izin süreleri boyunca ücretlerini önceden alamadıkları için bu yöntemi kullanmaktadır. Davalı şirketler, işçinin önceki yıllarda da izinde geçen ücretlerin yatırılmadığını öne sürse de Yargıtay, İş Kanunu’nun 57. maddesine atıfta bulunarak, işverenin, talep olmaksızın işçinin maaş hesabına ücretin yatırılması gerektiğine dair karar vermekte, kötü niyet olmadığını ifade etmektedir.