Emine Saydam

İran, Nükleer Anlaşmadan Ayrılma Adımlarını Atıyor!

İran, Nükleer Anlaşmadan Ayrılma Adımlarını Atıyor!

İran Meclisi'nde NPT Konusundaki Tartışmalar Derinleşiyor

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü İbrahim Rızai, dün düzenlenen oturumda Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının tekrar yürürlüğe girmesi durumunda atılacak adımların sonuçlarının değerlendirildiğini belirtti.

Rızai, "Komisyon üyelerinin büyük bir kısmı, bu tetik mekanizmasının hayata geçirilmesi halinde hükümetin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’ndan (NPT) çekilmesini gerektirecek bir yasa tasarısının hazırlanmasını ve parlamentoya sunulmasını önerdi." dedi.

Bu tasarının, Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu'nda görüşülmekte olduğunu ifade ederek, "Taslağı hazırlanmakta ve üzerinde çalışacağız." şeklinde konuştu.

"TETİK MEKANİZMASI"

14 Temmuz 2015 tarihinde, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi beş üyesi ve Almanya arasında, İran'ın nükleer programını sınırlaması karşılığında yaptırımların kaldırılmasını öngören bir anlaşma imzalanmıştı.

Ancak ABD, 2018'de bu anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve İran'a yönelik yaptırımları yeniden devreye sokmuştu.

İran, Avrupa ülkelerinden ABD'nin uyguladığı yaptırımlara karşılık önlemler almasını talep etmiş; ancak Avrupalılar, ABD'nin bu eylemine karşı durmalarına rağmen somut adımlar atamamışlardı.

Bunun üzerine İran, bir yıl içerisinde anlaşmadaki yükümlülüklerini kademeli olarak askıya almaya ve yüksek seviyede uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yönelmeye başlamıştı.

Öte yandan, İran ile İngiltere, Fransa ve Almanya, 25 Temmuz’da İstanbul’da bir araya gelerek görüşmelere devam edilmesi konusunda uzlaşmıştı.

İranlı yetkililer, BM yaptırımlarının yeniden devreye girmesi durumunda 1970'ten beri üyesi oldukları NPT'yi tekrar değerlendirileceğini duyurmuştu.