İngiltere Ordusundan Şok Sızıntı: Gizli Operasyon için 7 Milyar Sterlin Harcandı!

İngiltere Ordusunun Veri Sızıntısı, 100 Bin Afganın Hayatını Tehdit Ediyor
İngiltere ordusuna bağlı bir askerin, Afganistan vatandaşlarına ait isimlerin bulunduğu bir listeyi yanlışlıkla hatalı kişilere göndermesi sonucunda 100 bin Afganistanlının hayatının tehlikeye girdiği ortaya çıktı. Sızıntının etkilerini azaltmak ve durumu örtbas etmek için İngiltere hükümeti, o günden bu yana 7 milyar sterlin harcamıştır.
The Times gazetesinin haberine göre, Şubat 2022’de yanlış kişilere e-posta yoluyla gönderilen veri seti, Taliban’ın bunu bir “ölüm listesi” olarak kullanabileceği endişelerini artırdı.
E-postayı yollayan asker, aslında İngiltere’ye sığınma başvurularını doğrulamaya çalışıyordu. Ancak yanlışlıkla başka ellere geçen bu veritabanında 33 bin kayıt bulunmaktaydı ve bu kayıtlar on binlerce Afgan vatandaşının isimlerini kapsıyordu. Zamanla el değiştiren verileri alan bir birey, listeyi sosyal medya platformu Facebook’ta yayınlama tehdidinde bulundu; bu durumun Taliban için bir “öldürme listesi” işlevi görebileceğinden endişe ediliyordu.
Bunun üzerine, sızıntının önüne geçmek ve detayların kamuoyuna yansımasını engellemek amacıyla “Rubific Operasyonu” adı verilen “çok gizli” bir operasyon başlatıldı. Bu operasyona müdahale etmek için halk vergilerinden 7 milyar dolarlık bir bütçe kullanıldı. Gerçekleştirilen çalışmalar arasında, barış döneminde uygulanan en büyük gizli tahliye operasyonu da yer aldı.
MAĞDURLARA UYARI YAPILMADI, BAKANLAR OLAYI ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞTI
Bu olaya dair bir kararın varlığının kamuoyuna duyurulmasının yasaklandığı “süper ihtiyati tedbir kararı”, Eylül 2023’te yürürlüğe girdi ancak The Times gazetesinin öncülüğündeki 2 yıllık hukuk mücadelesinin ardından kaldırıldı.
Ancak sonrasında verilen geçici ihtiyati tedbir kararı, veritabanındaki hassas bilgilere dair detayların paylaşılmasını engelledi. İngiltere hükümeti, sızdırılan listenin Afganistan vatandaşları için potansiyel bir tehlike oluşturmaya devam ettiğini savunmaktadır.
“Süper ihtiyati tedbir kararının” kaldırılması, Savunma Bakanı John Healey’nin talimatı ile bağımsız bir inceleme sonucunda gerçekleşti. Bu değerlendirmede, Taliban’ın listedeki isimleri hedef alacağına dair ön endişelerin azaldığı bildirildi. Ayrıca incelemede, ihtiyati tedbir kararının “veri setinin Taliban açısından önemini artırarak durumu daha da kötüleştirebileceği” ifade edildi.
Bu sızıntıdan etkilenen dünya genelinde 900 civarında kişi, İngiltere hükümetine dava açmayı planlıyor ve bu davanın en az 250 milyon sterline mal olması bekleniyor. Haberde, sızıntıdan etkilenen birçok kişinin tehdit altında oldukları konusunda uyarılmadığı, bazı bakanların ise bu durumu örtbas etmeye çalıştığı vurgulanıyor.
DAHA ÖNCE SATILARAK EL DEĞİŞTİRDİ
İngiltere Savunma Bakanlığı, Taliban’ın bu verilere erişmesi durumunda 100 bin kadar Afgan vatandaşının ölüm, işkence, gözdağı veya taciz tehlikesiyle karşılaşabileceği anlamına geleceğini ifade etti. Veriler arasında e-posta adresleri ve telefon numaraları gibi hassas bilgiler de bulunuyor. İngiliz yetkililere göre, “100 bin Afgan” hesabı, İngiltere’den sığınma talebinde bulunan kişilere ek olarak bu verilerde ismen geçen aile üyelerini de içermektedir.
İngiltere ve Pakistan’daki bazı kişilerin hala bu veritabanını elinde bulundurduğuna inanılıyor. Anlaşıldığı kadarıyla, liste en az bir kere büyük bir maddi karşılıkla satılmıştı.
Liste içindeki bazı isimlerin, İngiltere askerleriyle birlikte hizmet vermiş ve Afganistan’daki savaşta yaşamlarını riske atmış bireyler olduğu belirtiliyor. Diğer kişilerin durumu bu şekilde olmasa da, bu bireyler de “Afgan Yeniden Yerleştirme ve Yardım Politikası” (Arap) çerçevesinde İngiltere’ye gitmek için başvurmuş olan isimlerdir.
18 BİN 500 AFGAN İNGİLTERE’YE GETİRİLDİ
Maliye Bakanı Rachel Reeves, Ekim 2024’te, muhafazakar hükümet döneminde gizli bir planı onayladı. Bu plan, sızıntıdan etkilenen 25 bin kişinin 5 yıl içinde İngiltere’ye getirilmesi için 7 milyar sterlin harcanmasını öngörüyordu. Bu politika, Haziran ayında 42 bin 500’den fazla kişinin İngiltere’ye getirilmesine olanak tanıyacak şekilde genişletildi.
Sızdırılan belgeler doğrultusunda, 18 bin 500 Afganistan vatandaşı şu an için İngiltere’ye getirilerek otellere ve askeri üslere yerleştirilmiş durumda.
İngiltere Savunma Bakanı Healey, yapılan değerlendirme neticesinde “daha önce intikam riski altında olduğu değerlendirilen kişilerin geri kalanının getirilmesine yönelik” gizli Afgan Müdahale Rotası (ARR) planını rafa kaldırdı.
Öte yandan, şu anda davet mektubunu almış 5 bin 400 Afgan, gelecek haftalarda İngiltere’ye getirilecek ve böylece ülkeye getirilecek toplam Afgan sayısı 23 bin 900’e ulaşacak. Etkilenen diğer Afganlar ise arada kalacak.
İngiltere Savunma Bakanlığı, sızıntıdan etkilenen 6 bin 900 kişi için ihlalin maliyetinin belirsiz bir sürede 850 milyon sterlin olduğunu, çünkü vakaların incelenmesi sonrası kalan Afganların mevcut “Arap” programı çerçevesinde uygun bulunduğunu açıkladı.
Pazartesi günü geç saatlerde açıklanan Savunma Bakanlığı verileri, üç Afgan programının toplamda vergi mükelleflerine 6 milyar sterline mal olacağını, bunun başlangıçta tahmin edilenden daha az olduğunu ve en az 2,7 milyar sterlininin harcandığını göstermektedir.