Yasemin Döngü

İngiltere’nin F-35 Programındaki Sorunlar: Yedek Parça ve Personel Eksikliği Savaş Gücünü Tehdit Ediyor

İngiltere’nin F-35 Programındaki Sorunlar: Yedek Parça ve Personel Eksikliği Savaş Gücünü Tehdit Ediyor

İngiltere'nin F-35 Savaş Uçaklarında Ciddi Sorunlar Yaşanıyor

İngiltere Ulusal Denetim Ofisi’nin yayımladığı yeni bir rapor, F-35 savaş uçaklarının yedek parça ve mühendislik eksikliklerinden dolayı beklenilen görevleri yerine getiremediğini ortaya koydu. Rapora göre bu jetler, mevcut sorunlar nedeniyle sadece misyonlarının üçte birini gerçekleştirebilme kapasitesine sahip durumda.
The Times gazetesinin haberine dayanarak, söz konusu raporda, gecikmeler, altyapı eksiklikleri ve uzman açığının da dahil olduğu bazı problemlerinin “silahlı kuvvetlerin savaş yeteneğini zayıflattığı” vurgulandı. 
Denetçilerin sağladığı verilere göre, F-35 savaş uçakları, 2024 yılı itibarıyla İngiltere Savunma Bakanlığı’nın planladığı görevlerin yalnızca yaklaşık yüzde 30'unu yerine getirebilmiştir. Raporda, küresel yedek parça eksikliği ve İngiltere’de yaşanan mühendislik sıkıntılarının bu sorunu tetiklediği, bunun sonucunda “pilotların daha az uçuş saatine sahip olduğu” belirtildi. 
İNGİLTERE’DE VE DÜNYADA VAR OLAN SORUNLAR GECİKMELERE NEDEN OLMAKTADIR
İngiltere Savunma Bakanlığı, 2012 yılında ABD merkezli Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen uçakları teslim almaya başlamış ve bu programın küresel bir çerçevede liderliğini üstlenmiştir. 
Ülke, toplamda 138 adet F-35 savaş uçağı satın almayı planladığını açıklamış, bunlardan 38 adedinin teslim alındığını duyurmuştur. Diğer 10 uçağın da siparişini verdiği belirtilirken, kalan uçakların alımına dair henüz kesinleşmiş bir tarih bulunmamaktadır.

Savunma Bakanlığı, F-35 filosunun 2069 yılına kadar hizmet vermesini öngörüyor. Ancak Ulusal Denetim Ofisi’nin işleyiş sürecine dair değerlendirmesi, uzun gecikmeler yaşandığını gözler önüne serdi. 
Buna göre, İngiltere'de geliştirilen füzelerin entegrasyonu dâhil olmak üzere F-35’lerin silahlandırılması planlarının 2030’lu yıllara sarkması bekleniyor. 
Rapora göre, 48 uçaktan oluşması gereken ilk partinin teslimatında mali yükler ve küresel problemler nedeniyle planların gerisinde kalındığı ifade ediliyor. 
Yaşanan sorunlar arasında, özellikle mühendislik alanındaki mavi yakalı pozisyonlarda ciddi personel eksiklikleri yer alıyor.
TOPLAM MALİYETİ 71 MİLYAR DOLAR
Rapora göre, İngiltere Savunma Bakanlığı, tamamlanması gereken uçuş saatlerini aylık 10 saatten 7,5 saate düşürmüş olsa da, 2022 yılının mart ayından bu yana bu hedeflere ulaşmakta zorluk çekti.
İngiltere hükümeti, şu ana dek F-35 programına 11 milyar sterlin harcama gerçekleştirdi. Bu rakam, daha önce kamuoyuna açıklanan tutarın üstünde bir harcama olduğunu gösteriyor. 
Rapora göre, F-35 programının toplam maliyeti İngiltere için 71 milyar sterlin şeklinde belirlenirken, Savunma Bakanlığı daha önce bu maliyetin 18,76 milyar sterlinden daha fazla olacağını açıklamıştı.