Emine Saydam

İklim Yasası ile Finansal Destek Fırsatları Genişliyor!

İklim Yasası ile Finansal Destek Fırsatları Genişliyor!

Türkiye'de Rüzgar Enerjisi İçin Yeni Dönem Başlıyor

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından yapılan açıklamada, İklim Kanunu çerçevesinde Türkiye'nin net sıfır emisyon hedefine ulaşma amacıyla enerji ve iklim politikalarında kapsamlı bir değişim sürecinin başlayacağı bildirildi.
İklim Kanunu, yeşil istihdamın arttırılması, yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesi ve karbon ayak izinin azaltılması gibi adımlarla ekonomik büyümeyi çevresel sürdürülebilirlikle uyumlu hale getirmeyi hedefliyor.
Kanun ayrıca, yeşil dönüşüm sürecinin toplumsal farkındalığı artırarak bireylerin ve işletmelerin çevre dostu uygulamaları benimsemelerini teşvik edeceği ifade edildi.
Yenilenebilir enerji ve rüzgar enerjisi yatırımları açısından öne çıkan hususlar, Emisyon Azaltımı İçin Yenilenebilir Enerji Önceliği, Planlama Araçlarında Entegre Enerji Politikaları, Finansman ve Teşvik Mekanizmaları ile Karbon Piyasası ve Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) başlıklarında detaylandırıldı.

"Yerel Ölçekte Enerji Politikaları Geliştirilecek"

TÜREB Başkanı İbrahim Erden'in açıklamalarına göre, söz konusu düzenlemelerle birlikte yenilenebilir enerji sektörünün finansal teşviklere erişiminin artacağı ve iklim hedeflerine uyumlu yatırımların öncelik kazanacağı vurgulandı.
İklim Kanunu kapsamındaki "Emisyon Azaltımı İçin Yenilenebilir Enerji Önceliği" maddesi ile net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, enerji, su ve ham madde verimliliğinin sağlanması ile temiz teknolojilerin yaygınlaştırılması gibi önlemlerin zorunlu hale getirildiği belirtildi. Erden, şunları aktardı:
"Rüzgar enerjisi de dahil olmak üzere düşük karbonlu enerji üretim teknolojilerini desteklemek hedefleniyor. 'Planlama Araçlarında Entegre Enerji Politikaları' maddesi ile yerel ve ulusal düzeyde geliştirilmesi gereken tüm strateji, plan ve programlarda yenilenebilir enerji yatırımları öncelik kazanacak. Her ilde İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak ve bu kurullar aracılığıyla yerel düzeyde enerji politikaları geliştirilecektir. Türkiye Yeşil Taksonomisi oluşturularak, çevresel hedeflere katkı sağlayan ekonomik faaliyetlerin (rüzgar, güneş vb.) sınıflandırılması sağlanacaktır."

Erden, "Finansman ve Teşvik Mekanizmaları" maddesi ile Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) gelirleri başta olmak üzere, elde edilen tüm gelirlerin iklim dostu yatırımların desteklenmesinde kullanılacağını ifade etti.
Rüzgar enerjisi gibi emisyon azaltım potansiyeli yüksek yatırımların, hibe, sigorta, yeşil tahvil, garanti mekanizmaları ve diğer finansal araçlarla destekleneceğini kaydeden Erden, şunları söyledi:
"Türkiye'de kurulacak Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi ile karbon fiyatlandırma uygulamaları başlatılacak. Elektrik üretim sektöründeki emisyonların izlenmesi ve tahsisatlara bağlanması sürecine geçilecek. EPİAŞ, ETS piyasasının işletmecisi olacakken, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ise ETS piyasasına yönelik gözetim ve denetim yapacak. İlgili tüm kurumların plan ve stratejilerini güncelleyebilmeleri için son tarih 31 Aralık 2027'dir. Bu düzenlemeler sayesinde yenilenebilir enerji sektörünün finansal teşviklere erişimi artacak ve iklim hedeflerine uyumlu yatırımlar öne çıkacaktır. Yatırımcıların, yerel yönetimlerin ve tüm paydaşların bu süreci yakından takip etmeleri ve planlamalarını İklim Kanunu ile uyumlu hale getirmeleri büyük önem taşımaktadır."