Damla Cesur

İki Bin Yıllık Antik Şehir, Yeniden Sularla Canlanıyor!

İki Bin Yıllık Antik Şehir, Yeniden Sularla Canlanıyor!

### 2 Bin Yıllık Antik Kentte Kazılar Devam Ediyor

Efeler ilçesindeki 2 bin yıllık antik kentteki kazı çalışmaları, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çekilmez liderliğinde sürdürülmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen "Geleceğe Miras" projesi kapsamındaki faaliyetler, bu yıl şehrin önemli yapılarından biri olan 2 bin yıllık hamam bölümünde yoğunlaşmıştır. Prof. Dr. Çekilmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 bin metrekarelik hamam kompleksinin Anadolu'daki en büyük antik hamam yapılardan biri olduğunu belirtti.
Roma İmparatorluğu döneminde hamamların sıkça kullanıldığına ve öğleden sonraların büyük bir kısmının hamam kompleksinde geçirildiğine dikkat çeken Çekilmez, antik kentteki hamam kısmının tamamen ortaya çıkarılması çalışmalarının sürdüğünü ve içindeki havuzun büyük bir kısmının gün yüzüne çıktığını ifade etti.
Çekilmez, 200 kişilik havuzun iyi korunmuş durumda olduğunu vurgulayarak, "Aydın, oldukça sıcak bir bölge; antik çağda da bu durum farklı değildi. Özellikle sıcak yaz aylarında bu havuz, serinlemek amacıyla kullanılıyordu. 2025 yılı sonuna kadar bu havuzun kazısını tamamlayıp restorasyonunu yaparak tekrar su doldurmayı planlıyoruz." diye konuştu.

"O DÖNEM İÇİN ÇOK GÖRÜLMEYEN BİR ÖZELLİK"
Kompleksteki yaklaşık 6 metre yüksekliğe ulaşan dolgu tabakasının kaldırılmasıyla Roma ve Bizans dönemlerine ait mimari katmanların detaylı bir şekilde incelendiğini belirten Çekilmez, kompleksin antik dönemde yalnızca yıkanma alanı değil, aynı zamanda eğitim ve sosyal yaşam açısından da önemli bir merkez olduğunu ifade etti.
Tralleis’in önemli bir üretim ve ticaret kenti olmasından ötürü hamam kompleksinin 40 bin metrekare gibi son derece büyük ölçekte inşa edildiğinin altını çizen Çekilmez, şöyle devam etti:
"Kent ticari ve sanayi yönünden çok zengin olduğu için bu zenginliği buradaki gymnasium (spor ve sosyalleşme alanı) kompleksi üzerinden de gözlemleyebiliyoruz. Anadolu'nun en büyük hamam gymnasium komplekslerinden birine sahibiz. Bu, o dönem için pek görülmeyen bir özelliktir."