Murat Çağrı

İHA'ların Yeni Yıldızı: Seyyah!

İHA'ların Yeni Yıldızı: Seyyah!

Yerli Savunma Sanayisi Ürünü SEYYAH Sistemi Tanıtıldı

Anadolu Ajansı (AA), 22-27 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2025) sergilenecek yerli ve milli Türk savunma sanayi ürünlerine yönelik "IDEF 2025'e doğru" başlıklı dosyanın yirmi yedinci bölümünde görsel seyrüsefer sistemine ilişkin çalışmalara odaklanıldı.
Pasifik Teknoloji'nin savunma sanayisinde faaliyet gösteren Titra Teknoloji firması, IDEF 2025 kapsamında SEYYAH adı verilen Görsel Seyrüsefer Sistemi'ni ilk kez duyuracak.
SEYYAH, Küresel Konumlama Sistemi (GPS) sinyallerinin kısıtlandığı veya tamamen devre dışı bırakıldığı durumlarda görev yapan hava araçlarına otopilotun ihtiyaç duyduğu verileri yüksek doğrulukla sağlayan bütünleşik bir navigasyon çözümü olarak geliştirildi.
Bu sistem sayesinde İHA, üzerindeki kamerayla elde ettiği görüntüyü yapay zeka yardımıyla işleyecek, bu görüntülerden anlam çıkaracak ve otopilot için gerekli olan verileri sağlayacak. Böylece hava aracı GPS olmadan da uçma yeteneğine sahip olacak. Tüm bu işlemler için, uçulan bölgeye dair uydu görüntülerinin veya başka bir İHA'dan alınan görüntülerin mevcut olması yeterli olacak. İHA, uçtuğu bölgenin görüntüsünü otopilotundaki görüntü ile eşleştirerek konumunu tespit edecek.
Bulut altı İHA sınıfı için özel olarak tasarlanan SEYYAH, daha yüksek irtifada görev yapacak ve daha büyük hava araçlarıyla hızlıca entegre edilebilecek şekilde sensör seti değişikliğiyle uyumlu hale getirilebiliyor. Geliştirilen algoritma ve yazılımlar, farklı platformlarda da herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duymadan çalışmaya devam edecek.
Dünya genelinde teknoloji firmalarının üzerinde çalıştığı önemli teknolojilerden biri olan görsel seyrüsefer yeteneği, değişen muharebe sahasında en kritik güçlü faktörlerden biri olarak dikkat çekiyor. Tüm İHA'ların konumlama için başvurdukları GPS verisi, günümüzdeki muharebe ortamlarında elektronik harp yöntemleriyle ciddi oranda karıştırılıyor. Ayrıca, bu uyduların sunduğu veri paylaşımı dışa bağımlılığın kritik önem taşıdığını da gözler önüne seriyor.
Milli GPS altyapısı ve farklı RF tabanlı çalışmaları devam ederken, RF sinyallerin bulunduğu her ortamda karıştırma riski ile karşı karşıya kalınıyor. Bu noktada SEYYAH Görsel Seyrüsefer Sistemi, potansiyel olumsuz durumları ortadan kaldıran milli bir çözüm olarak öne çıkıyor.
Sürü İHA konumlama konseptiyle uyumlu
Titra Teknoloji mühendislerince geliştirilmiş olan sistem, sürü İHA konseptiyle uyumlu mimarisi sayesinde platformların eş zamanlı görevler yapmasına destek sunuyor. Bu sayede operasyonel alanlardaki görev bütünlüğü artmakta, aynı anda birden fazla platformun etkili bir şekilde kullanımı mümkün hale geliyor.
Küresel Konumlama Uydu Sistemi; ABD'nin GPS'i, Rusya'nın GLONASS'ı, Çin'in BeiDou'su ve Avrupa'nın Galileo sistemlerinden oluşmaktadır. Bu yapı, yer istasyonları ve uydu takımyıldızlarını kapsayarak hava araçlarına ve hava trafik yönetimi operasyonlarına konum, seyrüsefer ve zamanlama (PNT) bilgileri sağlamaktadır.
Titra'nın geliştirdiği SEYYAH Görsel Seyrüsefer Sistemi, yüksek otonomi, GPS bağımsızlığı ve erişilebilirlik gibi temel özelliklere sahip. Karmaşık görev ortamlarında dayanıklılık ve kesintisiz performans vaat eden SEYYAH’ın, güvenli ve bağımsız çalışması, otonom hava araçları konusundaki yetkinliğini ve ihracat potansiyelini artırmayı hedefliyor.
"İHA'lar Kuşlar Gibi Görerek Uçacak"
Titra Teknoloji Kurucu Ortağı ve Pasifik Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Selman Dönmez, konuya ilişkin değerlendirmelerinde şu ifadeleri kullandı:
"Sistem, hava aracının üzerine yerleştiriliyor ve içindeki optik sistemler ile kalkış anından itibaren hava aracının ihtiyaç duyacağı GPS kaynaklı tüm verileri ve kontrol destek verilerini görüntü işleme yöntemleriyle üretiyor. Bu teknoloji kritik bir önem taşıyor. Artık hava araçları kuşlar gibi görerek uçabiliyor denilebilir. Kendi platformlarımızın tamamına entegrasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Bazı sistemlerimiz için bu entegrasyonlar tamamlandı, diğerleri ise hala devam ediyor ve şimdiye kadar yaptığımız testlerde sistemi oldukça başarılı bir şekilde çalışırken teyit ettik. Bunun yanı sıra bu sistem kompakt yapısı sayesinde her türlü İHA’ya entegre edilebiliyor. Böylelikle, ülkemizde üretilen tüm İHA sistemleri, dışa bağımlı GPS sistemlerine ihtiyaç duymadan güvenli uçuş gerçekleştirebilecek."