Hobiyle Başlayan Yolculuk: Müşteri Potansiyeli Gittikçe Büyüyor!

Kovid-19 Salgını Sürecinde Mum Üretimine Yöneldiler
Kovid-19 pandemisi döneminde evde kalan Aslı ve Fatih Kasap çifti, bu süreçte çevrim içi satış ve el sanatları faaliyetlerine yönelmeye karar verdi.
Başlangıçta deri dikim işine yönelen çift, daha sonra evde dekoratif mum üretimi yapmayı tercih etti.
Mum yapımında ihtiyaç duydukları kaliteyi bulamayan Kasap çifti, bu alanda bir tedarik açığı olduğunu fark ederek; ahşap mum fitili, silikon kalıplar ve esans ile boyayı kendileri üretmek üzere hazırlıklara başladı. Fatih Kasap'ın kardeşi Tarık Kasap'ın da aralarına katılmasıyla birlikte, 600 farklı kalıp modeli tasarlayan ortaklar, geçen yıl 60 bin kalıp ve 1 milyon ahşap fitil üretmeyi başardı.
Ürün satışları, atölyeden ve internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Aslı Kasap, asıl mesleğinin restorasyon olduğunu belirterek, bu alandaki teknik bilgilerini işlerinde kullanarak ilerleme kaydettiğini belirtti.
Mum üretimi ile başlama hikayelerini paylaşan Kasap, "Birçok malzeme aldık ama bu malzemelerin istediğimiz standartları karşılamadığını gördük. Elimizi attığımız her malzeme teknik olarak tatmin edici değildi. Bu malzemelerle ürettiğimiz ürünleri de beğenmedik. Bu durumu nasıl geliştirebiliriz diye düşünmeye başladık ve bir üretim süreci başlattık." diye konuştu.
Aslı Kasap, ürünlerini satın alanlara teknik destek de sağladıklarını ifade ederek, "Amacımız müşterilerin aldıkları malzemelerle kaliteli bir ürün üretmelerine yardımcı olmaktır. Ürünü satabilir hale getirerek bir değer oluşturmasını sağlamak hedefimiz." dedi.
Fatih Kasap ise daha önce otomotiv sektöründe kalıpçı olarak çalıştığını ve bu süreçte CNC makineleri programlamaya geçiş yaptığını dile getirdi. Bu deneyimini mum kalıbı ürettikleri makinelerde kullandığını belirten Kasap, "Şu anda kalıplar için küçük tip CNC makineleri kullanıyoruz. Programlama, çizim ve kalıp yapma konusundaki bilgim, süreçte daha hızlı ilerlememizi sağladı." ifadelerini kullandı.
Kasap, mum yapımında kalıp dışında pek çok farklı malzemeye ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
Dekoratif mum üretiminde yüksek kaliteli ürünler çıkarmayı hedeflediklerini belirten Kasap, "Bu hedef doğrultusunda gelişim sağladık ve yurt dışından ürünler getirmeye başladık, çünkü Türkiye'de birçok malzemenin üretimi mevcut değil." dedi.
Tarık Kasap ise uzun yıllar restorasyon projeleri üzerinde çalıştığını anlatarak, çizim yaparken dijital programlama teknikleri kullandığını ifade etti. Önce 2 boyutlu çizimlerle başlayan süreç, ardından 3 boyutlu modellemelerle devam etti.
Kasap, edindiği bilgileri kalıp tasarımında kullanarak, "Aslında restorasyon mesleğinden bu alana kattığım en büyük katkı 3 boyutlu projeler ile çizim yapabilme becerisidir. Bu nedenle çeşitli kalıplar üretebiliyoruz. Müşterilerimizin talepleri artıyor ve daha fazla kalıp satışı yapıyoruz. Farklı ihtiyaçlar doğrultusunda çalışmalara devam ediyoruz. 'Kalıp' demek, sonu olmayan bir alan." diyerek görüşlerini dile getirdi.