Cemre Duman

Hızlı Şarj İstasyonları Yaygınlaşıyor: Fırsatlar Gelişiyor!

Hızlı Şarj İstasyonları Yaygınlaşıyor: Fırsatlar Gelişiyor!

Türkiye'de Elektrikli Araçlar ve Şarj İstasyonları Hızla Artıyor

Türkiye'de elektrikli araçların satışı ve mevcut model çeşitliliği hızla yükseliyor. Buna paralel olarak, elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının sayısı da hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan Mayıs ayına ait "Şarj Hizmeti Piyasası Aylık İstatistikleri" raporuna göre, şarj soketleri sayısı yüzde 4 oranında artarak 30 bin 680'e ulaştı.

Mayıs ayı verilerine göre, Türkiye'deki elektrikli araç sayısı 247 bin 244'e yükseldi. Nisan ayında bu sayı 231 bin 474 olarak kaydedilmişti.

Ülkemizde elektrikli araçlar için toplam şarj soketi sayısı 30 bin 680 olarak belirlenmiş durumda. Bu sayıdan 17 bin 783'ü yavaş şarj olarak bilinen AC şarj istasyonlarına, 12 bin 897'si ise hızlı yani DC şarj istasyonlarına ait. Önceki dönemlere göz atıldığında, AC şarj istasyonlarının sayısının uzun bir süredir sabit bir seyir izlediği, buna karşın DC hızlı şarj istasyonlarının sayısının hızla yükseldiği gözlemleniyor.

AC VE DC İSTASYON FARKI

Elektrikli araçlar için tasarlanan şarj istasyonları AC veya DC yapısında olabiliyor. Elektrikli araçlar enerjiyi DC biçiminde depolarken, şebekeden gelen elektrik akımı her zaman AC olarak gelmektedir. Elektrikli araçlar içinde bulunan dönüştürücü sayesinde, bu enerji AC'den DC'ye çevrilerek bataryalara yönlendirilmektedir. Bu durum, ev prizlerinden şarj işlemlerinin elektrikli araçlar için oldukça uzun süren bir süreç olmasına neden oluyor.

DC şarj istasyonlarında yer alan dönüştürücüler, istasyonun içinde bulunmakta. Bu sayede, enerjinin aracın içinde dönüştürülmesine gerek kalmadan, direkt olarak bataryalara aktarılması sağlanmaktadır. Böylece şarj süresi düşmektedir.

AC şarj istasyonları maksimum 22 kW enerji çıkışı sağlayabilmektedir. Buna karşın, DC şarj istasyonları şebekeden gelen alternatif akımı dönüştürerek elektrikli araçlara enerji sağlamaktadır. DC şarj cihazları, 50 kW ile başlayıp 400 kW’ye kadar yükselen şarj hızları sunabilmektedir.