Mert Doğru

Herakleia Antik Kenti'nde Heyecan Verici Buluntular: Yeni Bizans Mezarları Gün Yüzüne Çıkıyor!

Herakleia Antik Kenti'nde Heyecan Verici Buluntular: Yeni Bizans Mezarları Gün Yüzüne Çıkıyor!

Herakleia Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Herakleia Antik Kenti'nde kazı faaliyetleri sürüyor.

Latmos ve Herakleia Kazısı'nın başkanlığını yürüten Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, Herakleia'nın benzersiz jeolojik yapılarıyla ünlü Latmos Dağları'nın güney eteklerine inşa edildiğini açıkladı.

2024 yılında 'Geleceğe Miras Projesi' çerçevesinde kazısına başlanan Roma hamamında çalışmaların tamamlandığını belirten Büyüközer, Endymion Tapınağı'nın önünde bulunan, cephesinde dor düzenine ait mermer mimari blokların kullanıldığı alanın 'dorik yapı' olarak adlandırıldığını ifade etti. Bu alanda kazı çalışmalarına geçtiklerini aktardı.

Büyüközer, çok evreli olan dorik yapının ilk inşa evresini, kullanım dönemlerini ve hedeflerini belirlemeye çalışacaklarını dile getirdi. Ayrıca, kazı sırasında büyük bir kilisenin ortaya çıktığını ileterek, kilisenin kullanımının sona ermesinin ardından yapının yıkıntılarının bulunduğu alanın kuzeyinin Nekropol olarak kullanıldığını vurguladı. Üst seviyelerde daha çok 0-14 yaş arası çocuk mezarlarına rastladıklarını, daha derin seviyelerde ise yetişkin mezarlarının açığa çıktığını belirtti.

"MEZARLARDA ÇİFT GÖMÜ UYGULAMASI GÖRÜLDÜ"

Büyüközer, toplamda 10 çocuk mezarından 6'sının henüz kemik gelişimini tamamlamamış 0-1 yaşındaki çocuklara ait olduğunu, geri kalan 4 mezarda ise yaş aralığının değiştiğini ifade etti.

Kuzey yönünde devam eden çalışmalarda da çocuk mezarlarına ulaştıklarını belirten Büyüközer, bu durumu, Herakleia'da özellikle çocukları etkileyen bir salgın hastalığın yaşanmış olabileceği düşüncesiyle ilişkilendirdiklerini kaydetti.

Mezarların bazılarının kilise duvarları üzerine yerleştirilmesinin, kilisenin işlevinin sona ermesinden sonra gömme işlemlerinin yapıldığını gösterdiğini aktaran Büyüközer, Bizans dönemine ait mezarların bazıları için çift gömü uygulandığını ifade etti.

Büyüközer, özellikle çocuk mezarlarının bir kısmında "mezar hediyesi" olarak bırakılmış takılarla karşılaştıklarını belirtti. Ayrıca, kazısı devam eden bir mezarda iki kafatasının yan yana bulunduğunu da sözlerine ekleyerek, bunun çiftli gömüyü gösterdiğini ifade etti. İlk ölen bireyin iskeletinin mezarın ayak ucuna doğru toplanmışken, kafatasının yerinde bırakıldığını, daha sonra ölen bireyin yanına uzatıldığını belirtti. Bu nedenle, kazıları yapılan alanın bir dönem Nekropol olarak kullanıldığını ifade etti.

Büyüközer, şimdiye kadar alanda 21 mezarın kazısını yaptıklarını ve devam eden çalışmalarda bu sayının artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.