Emine Saydam

Güney Kore'de Dönüm Noktası: Yoon'un Geleceği 4 Nisan'da Açıklanacak

Güney Kore'de Dönüm Noktası: Yoon'un Geleceği 4 Nisan'da Açıklanacak

Güney Kore Anayasa Mahkemesi Yoon Suk Yeol'un Görevine Dönüşünü Değerlendirecek

Güney Kore Anayasa Mahkemesi, sıkıyönetim ilanı sonrası tutuklanan ve devlet başkanlığı görevinden geçici olarak uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol'un görevine yeniden dönüp dönemeyeceğine dair kararını 4 Nisan'da açıklayacağını bildirdi. Yonhap ajansının haberine göre, mahkeme açıklamasında kararın duyurulacağı sırada halkın katılımına ve canlı yayınlara izin verileceği ifade edildi. Yoon'un durumu hakkında verilecek karar 4 Nisan'da, yerel saatle 11.00'de kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi. Bununla birlikte, Güney Kore Ulusal Polis Teşkilatı, Yoon'un azil davasıyla ilgili olarak ülkedeki polis ekiplerinin acil durum seviyesinin en yükseği olan "Gapho"ya geçirileceğini duyurdu. Seul Polis Teşkilatı, Anayasa Mahkemesi yakınlarındaki yolların kapatılacağını ve bölgedeki trafik kontrolü için 810 personel görevlendirileceğini bildirdi. Ulusal Polis Teşkilatı, 19 Mart'ta Yoon'un azil davasının karar gününde yaşanabilecek olası olaylara müdahale etmek amacıyla başkent Seul'de 14 bin çevik kuvvet polisini görevlendirmeye karar vermişti.

Bazı Saraylar Karar Günü Kapalı Olacak

Güney Kore Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığına bağlı Kore Mirası Hizmetleri, Yoon hakkındaki kararın verileceği 4 Nisan'da Gyeongbok, Changdeok ve Deoksu saraylarının "kültürel mirası koruma ve ziyaretçi kazalarını önleme" amacıyla kapalı olacağını duyurdu. Seul'deki Gyeongbok Sarayı'nda aynı gün yapılması planlanan muhafız değişimi töreni ve turlar da iptal edildi. Ayrıca, Seul El Sanatları Müzesi ve Unhyeon Kraliyet Konutu gibi diğer bazı kültürel alanların da gün boyunca kapalı olacağı ifade edildi. Yoon'un azledilmesi durumunda, Güney Kore'de yasalar gereği 60 gün içerisinde yeni bir başkanlık seçimi yapılması gerekecek. Öte yandan, azil isteminin reddedilmesi halinde Yoon, 2027 yılına kadar görevini sürdürecek.

Başkanın Yargı Süreci

Güney Kore Ulusal Meclisi, sıkıyönetim ilanının anayasa ihlali olduğunu belirterek Yoon'un azilini talep etmiş ve bu sebeple devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılmıştı. Yoon, sıkıyönetim soruşturması kapsamında 15 Ocak'ta gözaltına alınarak, Güney Kore tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olma unvanını kazanmıştı. 10 saatten fazla bir süre sorgulanan Yoon, sonrasında gözaltı merkezine sevk edilmişti. Seul Batı Bölge Mahkemesinin kararıyla "ayaklanmaya liderlik etmek" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla 19 Ocak'ta tutuklanan Yoon, Seul Merkez Bölge Mahkemesi kararıyla 8 Mart'ta Seul Gözaltı Merkezi'nden serbest bırakılmıştı. Mahkeme, Yoon'un fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına izin vermiş olup, hakkında başlatılan azil süreci ve ceza davaları devam etmektedir.