Murat Çağrı

Güneş Sistemi'ne Yeni Bir Keşif: Gizemli Bir Cisim Daha Ortaya Çıktı!

Güneş Sistemi'ne Yeni Bir Keşif: Gizemli Bir Cisim Daha Ortaya Çıktı!

A11pl3Z Uzay Cismi Dünya’ya Yaklaşıyor

Uluslararası Astronomi Birliği kapsamında faaliyet gösteren Küçük Gezegen Merkezi, A11pl3Z adını taşıyan cismi 1 Temmuz 2025 tarihinde potansiyel Dünya’ya yakın nesneler listesine kaydetti. Ancak bu durum, söz konusu cismin Dünya’ya çarpma ihtimali bulunduğu anlamına gelmiyor. Uzmanlar, bu nesnenin gezegenimize yaklaşmayacağına dair güvence veriyor.
Henüz tam olarak tanımlanmayan A11pl3Z’nin, bir kuyruklu yıldız veya asteroit olabileceği düşünülüyor. Şu anda oldukça uzakta ve sönük bir yapıda olması, hakkında daha fazla bilgi edinmeyi zaman alıcı hale getiriyor.
California’da astrofizik öğrencisi olan Astrafoxen, Şili'de bulunan Deep Random Survey teleskobuyla elde ettiği görüntüyü Bluesky platformunda paylaştı. Bunun yanı sıra, amatör gökbilimci Sam Deen, haziran ayının son haftasına ait eski ATLAS verilerinde de bu cismin izine ulaştı. Bu gözlemler, A11pl3Z’nin yıldızlararası bir kökene sahip olabileceği olasılığını pekiştiriyor.

ÇAPI YAKLAŞIK 20 KİLOMETRE

Uzay araştırmaları üzerinde çalışan radyo astronom ve fizikçi Marshall Eubanks, Minor Planet Mailing List aracılığıyla yaptığı açıklamada, A11pl3Z’nin çapının yaklaşık 20 kilometre civarında olabileceğini belirtti. A11pl3Z, ekim ayında Mars’a yaklaşık 0,4 astronomik birim uzaklığa kadar yaklaşacak ve bu sayede Mars Keşif Uydusu tarafından gözlemlenebilecek.

Eubanks, cismin ince galaktik diskten gelme ihtimaline dikkat çekerek, gelecek yıl nisan ayında Dünya’ya göre hızının 90 km/s’ye ulaşacağını, bunun da bir rekor olacağını ifade etti.

Bilim insanları, şimdi A11pl3Z’nin kökenini ve yapısını anlamak için gözlem çalışmalarını sürdürmekte. Eğer yıldızlararası olduğu kesinleşirse, bu cisim, Güneş Sistemi dışından gelen üçüncü misafir olarak tarihe geçecek.