Yasemin Döngü

Güneş'e En Yakın Noktadan Eşsiz Görüntüler Dünyayı Şaşırttı!

Güneş'e En Yakın Noktadan Eşsiz Görüntüler Dünyayı Şaşırttı!

Güneş Atmosferine Yakın Görüntüler

Şimdiye kadar Güneş'e en yakın mesafeden elde edilen bu görüntüler, Güneş'in Dünya ve Güneş Sistemi üzerindeki etkilerini anlamak adına bilim insanlarına önemli veriler sunmaktadır.

NASA Bilim Misyonu Direktörlüğü'nden Nicky Fox, "Parker Sondası sayesinde en yakın yıldızımızın dinamik atmosferini ilk kez bu kadar ayrıntılı bir şekilde gözlemliyoruz. Bu verilerle uzay hava tahminlerini geliştirerek astronotlarımızın ve teknoloji aracılıklarımızın güvenliğini artırmayı amaçlıyoruz." dedi.

Güneş'in Dış Atmosferinden Geçiş

Parker Sondası, 24 Aralık 2024'te Güneş'e sadece 6,1 milyon kilometre (3,8 milyon mil) mesafeye ulaşarak Güneş'in dış atmosferi olan korona içinden geçti. Geniş Alan Güneş Görüntüleyicisi (WISPR) gibi modern cihazlarla korona ve sürekli yayılan yüklü partiküller akışı olan güneş rüzgarını görüntülemeyi başardı.

Bu yeni görseller, Güneş rüzgarının korona yüzeyinden ayrılır ayrılmaz nasıl davrandığını gözler önüne seriyor. Görüntüler ayrıca, Güneş'in manyetik alanının kuzeyden güneye doğru yön değiştirdiği heliosfer akım tabakası sınırını ve ilk kez karşılaşan büyük koronal kütle atımlarının (CME) yüksek çözünürlükte kaydedilmesini sağladı. Bu çarpışmalar, uzay havasının Dünya'daki elektrik şebekelerinden uydu iletişimine kadar birçok alanda etkisini daha da karmaşık hale getirebilir.

Güneş Rüzgarının Kaynağının Aydınlatılması

Parker Sondası'nın bulguları, hızlı güneş rüzgarının kaynağını da aydınlatmaya yardımcı oluyor. 1958 yılında Eugene Parker tarafından ortaya atılan güneş rüzgarı teorileri, bu akımın Güneş'in güçlü yerçekiminden nasıl kurtulduğunu anlamada önemli bir aşama sağlamıştı. Ancak bu yeni gözlemler, özellikle yavaş güneş rüzgarının kökeni hakkında daha fazla ipucu sunmaktadır. Bilim insanları, yavaş rüzgarın özelliklerinin hızlı rüzgardan farklı olduğunu ve bu rüzgarların kask benzeri yapılar ya da koronal delikler gibi farklı bölgelere dayandığını düşünmektedir.
Parker Sondası, Eylül 2025'te Güneş'e bir kez daha yakın geçiş yaparak özellikle yavaş güneş rüzgarının kaynağına dair daha fazla veri elde etmeyi planlıyor.