Gemlik'in Sırrı: “Bu fay hakkındaki ilginç detayları keşfedin...”

Gemlik'te Üç Deprem Panik Yarattı
Gemlik'te 24 saat içinde yaşanan üç deprem, dikkati bölgeye çekti.
Dün gerçekleşen son deprem, İstanbul'da da hissedildi.
Peki, Gemlik'te büyük bir deprem riski var mı?
"7 VE ÜZERİ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME HAZIRLANMALIYIZ"
Bursa Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan, bu soruya dikkat çekici bir yanıt verdi. Ne zaman büyük bir deprem olacağına dair kesin bir bilgi olmadığını belirten Bayhan, "Bu fay üzerinde daha önce yapılan araştırmalar neticesinde 7 ve üzeri büyüklüğünde bir depremin olma ihtimali açısından hazırlık yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
YÜZEYDEKİ SARSINTILAR İSTANBUL'DA DA HİSSEDİLDİ
Bayhan, açıklamasında 1 Temmuz'da 3,9 ve 4,2, 2 Temmuz'da ise 4,3 büyüklüğünde, merkez üssü Gemlik olan depremlerin yaşandığını hatırlattı. Bu depremlerin hafif şiddette olduğunu vurgulayan Bayhan, sarsıntıların yüzeye yakın noktalarda gerçekleştiği için çevre illerde de hissedilmesinin normal olduğunu aktardı.
Gemlik'in tarih boyunca birçok deprem yaşadığını kaydeden Bayhan, en son 2006 yılında 5,2 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini belirtti.
Gemlik'te meydana gelen üç deprem
"UZUN DÖNEMLİ HAREKETİ BİLİNMİYOR"
Bayhan, Gemlik-İznik fayının, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolu olduğunu ifade ederek, "Sakarya Geyve'den başlar ve İznik Gölü'nün güneyinden geçerek Gemlik ve Mudanya üzerinden uzanan yaklaşık 100 kilometrelik bir fay var. Bu fayla dair ilginç bir durum, uzun dönemli hareketinin bilinmemesidir; yani bu fayın ne zaman büyük bir depreme yol açacağına dair kesin bir veri bulunmuyor. Dolayısıyla bu fayda yapılan araştırmalar neticesinde 7 ve üzeri büyüklüğünde bir depreme yönelik hazırlık yapmalıyız." dedi.
"60 BİN BİNADA HASAR OLACAK"
İznik-Gemlik Fayı'nın, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2022 yılında başlatılan Deprem Risk Azaltma Projesi kapsamında en kritik dokuz faydan biri olduğunu aktaran Bayhan, "7 ve üzerinde bir büyüklükte olası bir deprem durumunda, yaklaşık 60 bin binanın orta ve üzeri zarar görebileceğini öngörüyoruz." diye ekledi. Bayhan, Marmara Bölgesi’nde meydana gelen her hangi bir depremde, merkez üssüne 50-100 kilometre uzaklıktaki illerin de etkilenebileceğini açıkladı.
Video - Deprem anında ne yapmalıyız?