Fransa'da Cumhurbaşkanlığı Adayı Yolsuzluktan Cezalandırıldı: Geleceği Ne Olacak?

Marine Le Pen Yolsuzluktan Suçlu Bulundu
Fransa'da 2027 cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacağını açıklayan siyasetçi Marine Le Pen, Avrupa Birliği (AB) fonlarını kötüye kullanma suçlamasıyla yargılandığı davada mahkemece suçlu bulundu.
Paris Ceza Mahkemesi, geçen yıl başlayan davanın sonucunu açıkladı. Le Pen, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un önceki seçimlerdeki en ciddi rakibi olarak da dikkat çekmişti.
2027'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri için yeniden adaylığını açıklayan Le Pen ve onunla birlikte 8 Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi yolsuzluktan mahkum edildi.
Paris Savcılığı, ceza mahkemesinin itiraz süreçlerinin tamamlanmasını beklemek yerine, aşırı sağcı lider için talep ettikleri 5 yıl süreyle seçimlerden men cezasasının hemen uygulanmasını istedi.
Savcılık, Le Pen için 5 yıl hapis cezası, 5 yıl siyasetten men ve 300 bin avro para cezası talep etmişti.
TEMYİZ BEKLEMEDEN İNFAZ EDİLİRSE ADAY OLAMAYACAK
Birçok Fransız hukukçu, Anayasa Mahkemesi'nin yakın zamanda verdiği kararın, yerel bir siyasetçinin temyiz süreçlerini tamamlamadan ceza almasını onayladığını belirterek, bu durumun AB fonlarını zimmetine geçirme suçlamasıyla yargılanan Le Pen için de geçerli olabileceğini öne sürüyor.
Eğer yargıçlar Anayasa Mahkemesi kararını dikkate alarak temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden cezanın infazına karar verirse, aşırı sağcı Le Pen 2027 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışma şansını yitirebilir.
Diğer taraftan bazı hukukçular, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının yalnızca yerel yetkilileri kapsadığı ve Le Pen'in davasına uygulanamayacağını savunuyor.
Anayasa Mahkemesi, Ceza Mahkemesi'nde 2024 tarihinde kamu fonları zimmetine geçiren Mayotte'un eski yerel temsilcisi Rachadi Saindou'nun temyiz sürecinin beklenmeden görevden alınmasını sağlayan kararının yasal olduğunu bildirmişti.
OLAY
Le Pen'in AP milletvekili olduğu dönemde, iki kişiye hayali danışmanlık hizmetleri üzerinden AP fonlarıyla maaş ödendiği iddia ediliyor.
Fransa'da Marine Le Pen'in de aralarında bulunduğu, daha önce Ulusal Cephe Partisi olarak bilinen partiden seçilen bazı AP milletvekilleri hakkında, 2004-2016 yıllarında AP içerisinde "hayali istihdam" oluşturdukları iddiaları üzerine 2015 yılında soruşturma başlatılmıştı.
Paris savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen dahil olmak üzere partinin bazı AP üyeleri hakkında AB fonlarını kötüye kullandıkları ve suçu örtbas ettikleri gerekçesiyle dava açılmasını istemişti.
2018 yılında ismini Ulusal Birlik (RN) olarak değiştiren Le Pen, eski cumhurbaşkanı adayı olarak öne çıkmış ve babası Jean-Marie Le Pen ile Louis Aliot ve Bruno Gollnisch gibi isimlerin bulunduğu 27 partili, AB fonlarını kötüye kullanma suçuyla yargılanmaya başlamıştı. Bu dava Eylül 2024'te Paris Ceza Mahkemesinde görülecek.