Yasemin Döngü

"Fırtına Öncesi Sessizlik: 179 Canın Aldığı Facianın Perde Arkası"

Güney Kore'deki Uçak Kazası Raporuna Ailelerden Tepki

Güney Kore'de geçen aralık ayında gerçekleşen uçak kazasına dair yayımlanan rapor, mağdur aileleri tarafından eleştirildi.

179 kişinin hayatını kaybettiği, Jeju Air tarafından işletilen uçakta, pilotun kaza anında yanlış motoru kapattığı belirtilmişti. Aileler, suçun yalnızca pilotun üzerine yıkıldığını ve diğer etkenlerin göz ardı edildiğini ifade ediyor.

181 yolcu kapasiteli Jeju Havayolları uçağı, Muan Havalimanı’na iniş sırasında bariyere çarparak alevler içinde kalmıştı. Bu trajedi, Güney Kore'nin en ölümcül uçak kazası olarak kayıtlara geçmişti.

29 Aralık sabahı, Jeju Air'in 2216 sefer sayılı uçağının pilotları, piste yaklaşırken kuş sürüsü çarpmasıyla acil durum çağrısı yaptı. Pilotlar, ardından yanlış yönden inmeye çalıştı. Video görüntüleri, uçağın iniş takımları açılmadan piste gövde üstü iniş yaptığını ve bir beton bariyere çarptığını gösteriyor.

SAĞ MOTORUN YERİNE SOL MOTORU KAPATTI

Uçağın her iki motoru, mart ayında incelenmek üzere Fransa'ya gönderildi. Güney Kore Havacılık ve Demiryolu Kaza Soruşturma Dairesi tarafından hazırlanan son raporda, pilotun sağ motor yerine arıza yaşamayan sol motoru kapattığı ifade ediliyor. Sağ motor, kuş çarpması nedeniyle ciddi hasar almıştı.

BBC'nin haberine göre, kurbanların aileleri, raporda pistin sonundaki beton bariyere vurulmasından bahsedilmediğini, bu faktörün kazayı bu denli yıkıcı hale getirdiğini belirtiyor.

Aileler, yaptıkları açıklamada "Yaslı aileler, şeffaf ve adil bir soruşturma talep ediyor" diyerek, müfettişlerden detaylı ve titiz bir incelemenin ardından basın toplantısı düzenlemelerini istediler.

AÇIK KANITLAR MEVCUT, BULGULAR DEĞİŞMEYECEK
Jeju Air pilotlarının sendikası, sadece pilotlara sorumluluk yükleyen son raporu eleştirdi. Ancak, soruşturma hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Reuters’a yaptığı açıklamada, müfettişlerin ellerinde "açık kanıtlar ve yedek veriler" bulunduğunu, bu sebeple bulguların değişmeyeceğini söyledi. Kazanın ardından, Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, ocak ayında, yedi havalimanındaki beton bariyerlerin kaldırılacağını açıkladı. Mayıs ayında, kurbanların aileleri, Jeju Air CEO'su Kim E-bae hakkında mesleki ihmal iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Kim, kazadaki rolü nedeniyle polis tarafından soruşturulan 24 kişiden biri olarak yer alıyor.