Atilla Türkoğlu

Fetullah Gülen'in Ölüm Belgesi Adli Makamlara İletildi!

Fetullah Gülen'in Ölüm Belgesi Adli Makamlara İletildi!

FETÖ Elebaşı Fetullah Gülen'in Ölüm Belgesi ABD'den Geldi

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in Amerika Birleşik Devletleri'nde vefat ettiğine dair belge, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na iletildi.

Bu belge, Dışişleri Bakanlığı tarafından Adalet ve İçişleri Bakanlıklarına gönderilmiş durumda.

Adalet Bakanlığı, hukuki sürecin başlatılması ve ölüm kaydının resmi hale getirilmesi için gerekli adımları atmaya başladı. İçişleri Bakanlığı ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden Gülen’in nüfus kaydına "ölü" şerhi ekledi.

Nüfus kayıt belgelerine göre, Erzurum'un Yakutiye ilçesinde bulunan Lalapaşa Mahallesi'ne bağlı olarak kaydedilen Gülen’in ikamet adresinin ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yer alan Saylorsburg kasabası olduğu belirtildi.

Kayıtlarda, Gülen'in 20 Ekim 2024'te St. Luke's Hastanesi'nin Monroe kampüsünde hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

FETÖ’nün liderinin nüfus kaydında ailesiyle ilgili bilgilere de yer veriliyor.

Buna göre, Gülen’in hayatta kalan kardeşleri ve yasal mirasçıları arasında Mesih, Salih, Kutbettin Gülen ve Fazilet Korucuk bulunuyor.

Gülen’in nüfus kaydına "ölü" şerhi eklenirken, kendisi hakkında açılan ceza davalarında "düşme kararı" beklenmektedir. Ayrıca, maddi tazminat davalarında yasal mirasçılarının sorumlu tutulması öngörülüyor.

Gülen ve Diğerleri Darbe Girişiminden Ortak Sorumlu

15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimi, ülkemizde sadece can kaybı ve yaralanmalara değil, aynı zamanda ciddi maddi zararlara da yol açtı.
Darbe girişiminden sonra Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Muğla, Malatya ve Şırnak'ta darbecilere karşı milyonlarca liralık maddi tazminat davaları açılmıştır.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında açılan tazminat davalarının hepsinde elebaşı Gülen, 1 numaralı "davalı" olarak belirtilmektedir.

FETÖ lideri Gülen ile darbe eylemlerine katılan sözde askerler ve Akıncı Üssü'nde komuta eden dört sivil imam, tazminat davalarının tamamında davalı konumundadır.

Diğer davalılar ise Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı karargâhı, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait darbe girişimi ile ilgili görülen davaların "sanıkları"dır.

Darbecilerin neden olduğu maddi zararın tazmini için en çok dava açan kurumların başında Milli Savunma Bakanlığı gelmektedir.

Bakanlık, özellikle Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya ve Şırnak'ta darbecilere karşı bugüne kadar milyonlarca lira değerinde tazminat davası açmıştır.

Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü de darbecilere yönelik tazminat davası açan diğer kurumlar arasında yer alıyor.

Dava dilekçelerinde, davalıların eylemlerinden kaynaklanan zarardan müşterek ve müteselsilen sorumlu oldukları vurgulanmaktadır. Ayrıca, mal varlığının kaçırılma ihtimaline karşı, ceza davaları beklenmeksizin taşınır ve taşınmaz malları ile üçüncü şahısların hakları üzerinde tedbir konulması talep edilmektedir.

Devam eden tazminat davalarının sonuçlandırılmasıyla birlikte, ağırlaştırılmış müebbet hapis ve süreli hapis cezalarına mahkûm olan darbecilerin, sebep oldukları hasarların bedelini de ödemeleri beklenmektedir.