Fethiye Kalesi'nde Bulunan Şapel Onarıma Alınıyor!

Fethiye Kalesi'nde Kazı Çalışmaları Sürüyor
Kesikkapı Mahallesi'nde yer alan kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak Muğla Valiliği, Kaymakamlık, Fethiye Belediyesi ve Fethiye Müzesi işbirliğiyle yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. Kazının bilimsel sorumluluğunu üstlenen Prof. Dr. Kadir Pektaş, kalenin alt kısmında gerçekleştirilen çalışmalarda çekirdek bir şapelin gün yüzüne çıkarılması için çabaların sürdüğünü belirtti.
Fethiye Körfezi ile ilçenin manzarasına sahip olan kalenin, ilerleyen dönemde turizm potansiyeli açısından değerlendirileceği bildirildi.
Fethiye Kalesi Kazısı'nın bilimsel sorumlusunu üstlenen Prof. Dr. Kadir Pektaş, bu yıl kalenin üst ve alt kısımlarında kapsamlı resmi bir çalışmanın yapıldığını ifade etti.
Kalenin alt bölgesinde buldukları şapel kalıntılarını aktaran Pektaş, "Şapelin tarihini henüz tam olarak belirlemedik. İleriye dönük çalışmaların kapsamını genişlettiğimizde daha kesin sonuçlara ulaşabileceğiz. Surların tabanındaki kazı çalışmalarımızı biraz daha derinleştireceğiz. Ardından çevre düzenlemesi projesi üzerinde de çalışmak istiyoruz." dedi.
Pektaş, Fethiye Kalesi'nin üst surlarında Menteşeoğulları ve Osmanlı dönemine ait kalıntılar ile yapılar bulduklarını aktardı.
Ayrıca, bölgede güncel iki iskeletin bulunduğunu belirten Pektaş, bu buluntular üzerinde inceleme yapılacağını ve ilk tespitlere göre bu bölgede düzenli bir mezarlık olmadığını ifade etti.
“Şapel için manzara olarak da güzel bir nokta seçilmiş”
Şapelin iç kısmında ve çevresinde Bizans dönemine ait mezar kalıntılarına rastlandığını vurgulayan Pektaş, şöyle devam etti:
“Şapelin içeriğini anlamak için buradaki kazılarımızı genişleteceğiz ve daha güvenilir sonuçlara ulaşacağız. Şu anki bulgularımız, yapının orta Bizans dönemine ait olduğunu göstermektedir. Kazıların tamamlanmasıyla daha net bilgilere sahip olacağız.”
Prof. Dr. Pektaş, şapelin Fethiye Körfezi’ne bakan bir konumda yer aldığını belirterek, “Kalenin alt surlarının bitiş noktasına yerleştirilmiş. Şapel için manzara olarak oldukça hoş bir yer seçilmiş. Küçük ölçekli bir yapı ancak ilerleyen günlerde daha büyük bir yapı ile karşılaşmayı bekliyoruz." dedi.
Şapelin kazısını tamamladıktan sonra konservasyonunu yaparak koruma altına alacaklarını aktaran Pektaş, “Bu yapıyı gezilebilir hale getireceğiz. Özellikle çevre düzenlemesi projesi kapsamında burayı da gezilebilir güzergaha ekleyeceğiz." ifadelerini kullandı. Kadir Pektaş, belirlenen alanların restorasyonunun ardından gerçekleştirilecek çevre düzenlemesi ile Fethiye’nin tarihi dokusu ve manzarasıyla turistlere hitap eden özel bir yer olacağını vurguladı.