Evrensel Şifalar: TikTok'ta Yükselen Orta Çağ İlaç Tarifleri

Orta Çağ Tıbbının Beklenmedik Yüzü
Karanlık Çağlarda doktora gitmek korkutucu bir deneyim olarak değerlendirilebilir. Fakat araştırmacılar, Orta Çağ tıbbının gerçek anlamda düşünülenden çok daha “sofistike” olduğunu belirtiyor.
Hatta geçmişte uygulanan bazı tedavilerin günümüzde TikTok gibi sosyal medya platformlarında popüler hale geldiğini görebilirsiniz.
“Erken Orta Çağ Latince Tıp Metinleri Derlemesi” isimli çalışma, 11. yüzyıldan önceye ait yüzlerce tıbbi el yazmasını derleyerek bilinen metinlerin sayısını iki katına çıkarmıştır.
ORTA ÇAĞ'IN GÜZELLİK SIRLARI
Günümüzde olduğu gibi, Karanlık Çağ insanları da estetik, sağlık, saç ve cilt bakımına oldukça önem vermekteydi.
Utrecht Üniversitesi'nden Orta Çağ tarihçisi Dr. Carine van Rhijn, MailOnline’a yaptığı açıklamada; “İnsanlar güzel görünmeye, hoş kokmaya, saçlarının bakımlı olmasına, sivilcelerle, boğaz ağrılarıyla ya da kötü tırnaklarla baş etmeye özen gösteriyordu” ifadelerini kullandı.
GÜNÜMÜZLE PARALEL TEDAVİLER
Bazı “tedaviler” alışılmadık görünebilir, ancak çoğunun günümüzde şaşırtıcı benzerlikleri bulunmakta.
Örneğin, sirke ve yağlarla yapılan saç bakımı, uzun yıllar boyunca sosyal medyada popüler bir güzellik önerisi olarak öne çıkıyor.
Buna ek olarak, bazı el yazmalarında sabun otu suyunun iç yağıyla karıştırılarak el ve ayaklar için bir merhem haline getirilmesi önerilmektedir. Günümüzde ise hem iç yağı hem de sabun otu, sabun ve nemlendiriciye doğal alternatifler olarak kullanılmaktadır.
Baş ağrısı çekenler içinse, ezilmiş şeftali ve gül yağının karışımının başa sürülmesi öneriliyor. Bu öneri başlangıçta tuhaf görünse de, 2017 yılında yayımlanan bir araştırma gül yağının migren ağrılarını hafiflettiğini kanıtlamıştır.
HER TAVSİYE O KADAR MANTIKLI DEĞİL
Fakat her tavsiye o kadar mantıklı değil. Örneğin, kabuk bağlamış yaralar için “bayat peynir ve balı karıştırın, karışımı kabuklu bölgelerde yedi gün boyunca kullanın” deniyor.
Ayrıca, o dönemdeki motivasyonlar günümüzdeki sosyal medya sağlık tüyolarıyla kıyaslandığında oldukça farklıydı. İnsanlar, kilo konusunda o kadar endişeli değildi; asıl hedefleri vücutlarında bir denge sağlamaktı.
Bu tarifler ve tedaviler ne kadar garip görünse de, Orta Çağ tıbbının zannedildiğinden çok daha bilimsel bir yaklaşım sergilediğini göstermektedir.