Damla Cesur

Eski Kaymakama 70 Yıl Hapis: Yeni Gelişmeler!

Eski Kaymakama 70 Yıl Hapis: Yeni Gelişmeler!

Adana Bölge Adliye Mahkemesi'nden Kılıç'a Cezalar

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, ihale vaadiyle bazı kişilerden para aldığı iddiasıyla tutuklanan eski Yüreğir Kaymakamı Mustafa Kılıç'a nitelikli dolandırıcılık suçundan 70 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, bir diğer sanık için 50 yıl 10 ay hapis cezası uygulanırken, diğer sanığı beraat ettirdi.

Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Nisan'da sanıkların durumlarının değerlendirildiği karar duruşmasında, tutuklu sanıklardan Kılıç’a 70 yıl hapis ve 601 bin lira para cezası, kamu görevlisi gibi hareket eden Ö.A’ya ise 50 yıl 10 ay hapis ve 408 bin lira adli para cezası verilmiş, tutuksuz yargılanan P.Y. ise beraat etmiştir. Bu kararların hukuka uygunluğu ise Adana Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi tarafından incelenmiştir.

"HUKUKA AYKIRILIK BULUNMADI"

Mahkeme, yerel mahkemenin kararında, hem usul hem de esas açısından bir hukuka aykırılık bulmadığını bildirmiştir. Yargılama sürecinin ve toplanan delillerin de hukuka uygun olduğu ifade edilmiştir. Kararda, suç vasfının belirlenmesi, uygulanan cezanın sıralanması ve savunmaların geçerliliği noktasında eleştirilerin dışında bir hata olmadığını vurgulayarak şöyle açıklamada bulunulmuştur:

"Suç vasfının tayininde, cezaların belirlenmesinde, cezayı artırıcı ve azaltıcı sebep değerlendirmelerinin yerinde olduğu ve eylemin doğru bir biçimde tanımlandığı anlaşılmıştır. Kanuni çerçevede ceza uygulanmıştır. Bu nedenle sanıklar ve avukatlarının itirazları yerinde görülmemiş ve başvurular reddedilmiştir."

Kararda, Kılıç ve Ö.A’nın suç işledikleri yönünde güçlü bir şüphe bulunması ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutuklama kararının makul olduğu açıklanmıştır.

Dava dosyası, Yargıtay’a iletilmiştir.

GEÇMİŞTE NELER YAŞANDI?

Mustafa Kılıç, 12 Eylül 2022'den 24 Ağustos 2023'e kadar Yüreğir Kaymakamı olarak görev yapmış, kentte ihale varmış gibi bazı bireylerden para alarak dolandırıcılık yapmakla suçlanmış ve tutuklanmıştır.

Kılıç hakkında, kamu kurum ve kuruluşları gibi tüzel kişiliklerin kullanılmasından kaynaklanan dolandırıcılık suçlamasıyla toplamda 160 yıla kadar hapis cezası istenmiş, tutuklu sanık Ö.A. için 90 yıl, tutuksuz sanık P.Y. için ise 20 yıl hapis cezası talep edilmiştir. Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Nisan'daki karar duruşmasında, Kılıç’a 70 yıl hapis ve 601 bin lira adli para cezası vermiş; Ö.A.’ya da 50 yıl 10 ay hapis cezası hükmetmiş, P.Y. ise beraat etmiştir. Mahkeme heyeti ayrıca Kılıç hakkında belgede sahtecilik nedeni ile Adana Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunma kararı almıştır.