Cemre Duman

Emlakçılardan Sıra Dışı Hamle: Cezadan Kurtulmanın Yenilikçi Yolları

Emlakçılardan Sıra Dışı Hamle: Cezadan Kurtulmanın Yenilikçi Yolları

Emlakçıların Yeni Stratejisi: Cezalardan Kaçınma Yöntemleri

Emlak sektöründe faaliyet gösterenlerin cezadan kaçmak için geliştirdiği yeni yöntemler gündeme geldi.

Ticaret Bakanlığı, "İnternet ortamında yayımlanan taşınmaz ilanlarında genel ekonomik verilerle uyumlu olmayan ve geçerli bir sebebe dayanmayan fiyat artışları yapılamaz ve bu ilanlara işletmelerce aracılık edilemez" ifadesi ile mayıs ayında Resmi Gazete'de bir yönetmelik yayımladı.

Yönetmeliğin yayımlanmasının ardından, internette fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen mülk sahipleri ve emlakçılara para cezaları kesildi.

Buna rağmen, bazı ilan sahipleri ve emlak profesyonellerinin fiyat artışlarını gizlemeye yönelik yollar aradığı gözlemleniyor.

DÜŞÜK FİYAT GÖSTERİYORLAR

Bir ilan platformunda Antalya'da 2 milyon 500 bin lira fiyatla satışta olan bir daire ile ilgili bilgi almak için iletişime geçilen emlakçı, ilandaki fiyatın gerçekteyden farklı olduğunu belirtti.

Telefonda yapılan görüşmede, emlakçı ilandaki fiyatı euro ile endekslediklerini ve ceza riskinden dolayı gerçek fiyatı yansıtamadıklarını, dairenin asıl fiyatının ise 2 milyon 900 bin lira olduğunu ifade etti.

'MÜLK SAHİBİ VE EMLAKÇILARA CEZA UYGULANMAKTADIR'

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, "Esnafımızı, 'Ev sahibinden beyan almadan fiyat artışı yapmayın' şeklinde uyarıyoruz. Fiyat artışları, beyan alınmadan gerçekleştirilemez." şeklinde konuştu.

"GEREKÇELERİ OLMAYAN FİYAT ARTIŞLARINA CEZA KESİLMEKTEDİR"

Kentte emlakçılık yapan Halit Mert, fiyatları kontrolsüz artıran firmalara ve mülk sahiplerine karşı yaptırımlar uygulandığını vurguladı.

Mert, "Önceden sadece emlakçılara kesilen cezalar artık mülk sahiplerini de kapsar hale geldi." diyerek, "Gerekçeye dayanmayan fiyat artışlarına karşı cezaî yaptırımlar uygulandığını" ifade etti.

"İTİBAR EDİLMEMELİ"

Yetki belgesi bulunmayan kişilerin tüketicileri yanıltıcı bilgilerle bilgilendirdiğine dikkat çeken Mert, "İlanda belirtilen fiyat ile gerçek fiyatın farklı olduğunu söyleyenlere itibar edilmemesini öneriyoruz." dedi.

İlan fiyatından daha yüksek bir rakamla karşılaşılması durumunda, mutlaka şikayette bulunulması gerektiğine de vurgu yapan Mert, şu açıklamalarda bulundu:

"Yapılan artışların büyük bir kısmı mülk sahiplerinden kaynaklı. Her taşınmazın kendine ait bir numarası vardır. Artık, ilan verilirken bu numaranın girilmesi zorunludur. Daha önce bir taşınmaz ilana eklenip kaldırıldıysa, daha sonra farklı bir fiyatla yeniden ilana verilmek istenirse bu numara üzerinden bakanlık tarafından takip edilebiliyor."