Eğitim ve Kültür Yayınları Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayınlandı!

Yeni Yönetmelik ile Yayın Kurulları ve İnceleme Komisyonları Oluşturulacak
Yeni düzenlemeye göre, Bakanlığın kuruluş, amaç ve görevleri çerçevesinde yayımlanacak ders kitapları, öğretim materyalleri ve araçları dışında kalan tüm basılı yayınlar ile bilim, sanat ve kültür eserleri, dijital depolama üniteleri ve Bakanlık internet sitelerinde sunulacak dijital yayınların seçimi ve incelenmesi amacıyla Bakanlık bünyesinde Danışma Kurulu ve Yayın Kurulu ile inceleme komisyonları kurulacak.
Bakan onayıyla oluşturulacak Danışma Kurulu üyeleri, kültürel yayınlar alanında deneyimli Bakanlık personeli veya dışarıdan uzman kişiler arasından seçilecektir.
Bakan Yardımcısı ve Genel Müdür, Danışma Kurulunun doğal üyeleri olacak. Kurul, doğal üyeler dışındaki toplam 13 üyeden oluşacak. Danışma Kurulu'na Bakan veya Bakan Yardımcısı başkanlık edecek.
Danışma Kurulu, Milli Eğitim Şurası’nın kararları ve milli eğitim politikaları doğrultusunda kültürel yayınların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik tavsiye kararları alacaktır.
TAVSİYE KARARLARI YAYIN KURULU TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLECEK
Yayın Kurulu, Bakan onayıyla Bakanlık merkez teşkilatı personnelinden oluşan en az 13 üyeden kurulacak. Bu kurulda da Bakan Yardımcısı veya Genel Müdür başkanlık yapacaktır. Yayın Kurulu, Danışma Kurulu’nca alınan tavsiye kararlarını ve yayına yönelik önerileri değerlendirecektir.
Bu çerçevede, yayımlanması talep edilen veya Bakanlık adına hazırlanması istenen eserler, Bakanlık tarafından daha önce yayımlanan ve baskısı sona ermiş eserler, milli kültürün yaygınlaştırılması, yükseltilmesi ve tanıtımı için gereken tür ve alanlarda telif ve tercüme eserler, işlenmiş eserler, derlemeler ve gerektiğinde doğrudan temin edilecek eserler, yayımlanması amacıyla satın alınacak veya hibe edilecek eserlerin kararlarını Yayın Kurulu alacaktır.
Yayın Kurulu üyeleri, kendi eserlerinin yayımlanması için başvuruda bulunamayacaktır.
Öte yandan, yayın inceleme komisyonları, eserin içeriğine göre alanında uzman en az üç kişi tarafından oluşturulacaktır. Komisyon, başvurusu yapılan, hazırlatılan ya da Bakanlık tarafından satın alınacak eserleri inceleyecektir.
BAKANLIK DIŞINDAN ALAN UZMANLARI ESERLERİ İNCELEYEBİLECEK
Yayımlanması talebiyle Genel Müdürlüğe gelen veya satın alınması önerilen eserler, yayın inceleme komisyonu üyelerine gönderilecek ve komisyon üyeleri raporlarını hazırlayarak Yayın Kuruluna sunacaktır. Yayın Kurulu’nca basılmasına karar verilen eserlerin iş ve işlemleri, ilgili Daire Başkanlığı tarafından alan editörü tarafından yürütülecektir.
Yayın Kurulu, yayın inceleme komisyonunda alan uzmanı bulunmaması durumunda, başvurusu yapılan eserleri Bakanlık dışından uzmanlara inceletebilir ve yazılı görüş alabilir. Eseri inceleyen uzmanların verdiği gerekçeli rapor yeterli görülmezse veya süresi içinde incelenip Bakanlığa teslim edilmezse, eser başka inceleyicilere de gönderilebilir.
Eserlerin inceleme sürecine ilişkin tüm işlemler ilgili Daire Başkanlığınca yürütülürken, telif, baskı, tanıtım, reklam, satış ve pazarlama gibi iş ve işlemler MEB Döner Sermaye İşletmesi tarafından gerçekleştirilecektir. Gerektiğinde eserlerin baskı ve yayım öncesinde yapılması gereken kapak tasarımı, dizgi, görsel çizim ve benzeri hizmetler MEB Döner Sermaye İşletmesi tarafından Genel Müdürlüğün onayı ile sağlanabilecektir.
Eserlerin incelenmesi, seçimi, hazırlanması, sadeleştirilmesi ve tercüme edilmesinde; milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerin korunması ve yaygınlaştırılması, hedef kitle gereksinimlerinin gözetilmesi gibi ilkeler dikkate alınacaktır. Bu bağlamda, Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkeler başta olmak üzere tarihi ve kültürel bağların bulunduğu ülkelerle milletler arasında dostluk ilişkilerini güçlendirici nitelikteki eserler öncelikle tercih edilecektir.
Eser yayımlama talebinde bulunanlar, metin, imla, terim, dil, harita, resim, şekil, nota ve benzeri unsurlar açısından düzenlenmiş ve ön tasarımı yapılmış eserlerini, dosya halinde hazırlayarak, varsa telif belgeleri ile birlikte başvuru yazısıyla Genel Müdürlüğe teslim etmekle yükümlü olacaktır.
Yayımlanmasına onay verilen telif, tercüme, işlenme ve derleme eserler üzerindeki işleme ve temsil hakları eser sahiplerine ve işleyene, çoğaltma, yayma ve umuma iletim hakları ise Bakanlığa ait olacaktır.
3 Ekim 2014 tarihli ve 29138 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Kültür Yayınları Yönetmeliği ise yürürlükten kaldırılmıştır.