Ekrem Tansel

Dışişleri Bakanlığı'ndan Filistin Meselesine İlişkin Önemli Açıklama: Türkiye Hukukun Güçlü Savunucusu!

Dışişleri Bakanlığı'ndan Filistin Meselesine İlişkin Önemli Açıklama: Türkiye Hukukun Güçlü Savunucusu!

Dışişleri Bakanlığı'ndan Filistin Politikaları Hakkında Açıklama

Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye'nin Filistin meselesine yönelik politikalarını hedef alan iddialar" hakkında bir açıklama yaptı. Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, "Ülkemizin Filistin politikaları hakkında son günlerde gündeme getirilen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye’nin Filistinlilere yönelik desteğini siyasi gerekçelerle küçümsemeye ve kamuoyunu yanıltmaya çalışan bu girişimleri kesinlikle reddediyoruz." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, "Türkiye, Filistin konusunda hukukun ve adaletin yanındadır; İsrail’in Gazze'de işlediği soykırım suçları karşısında en güçlü tepkiyi vermektedir" denildi. Ayrıca, "İsrailli siyasetçilerin sürekli olarak ülkemizi hedef alması, Türkiye’nin izlediği politikanın doğruluğunu göstermektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye, İhracat ve İthalatını Mayıs 2024'te Tamamen Kesti

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Türkiye'nin Filistin politikasına dair şu bilgilere yer verildi:

"Dezenformasyon amacı güden iddiaların aksine, Bogota’da kabul edilen Ortak Bildiri'de yer alan önerilerin ötesinde kararlar alınmış ve uygulanmaya konulmuştur. Türkiye, İsrail ile olan ticaretini 2024 yılı Mayıs ayında tamamen durdurmuştur. Bu tarihten itibaren İsrail ile herhangi bir ihracat ve ithalat işlemi gerçekleştirilmemiştir. Bu karar uygulanırken, Filistinli kardeşlerimizin mağdur olmaması için gerekli önlemler titizlikle alınmıştır.

Türkiye, İsrail’e askeri satışların engellenmesi için tüm önlemleri almakta ve uluslararası platformlarda öncü rol oynamaktadır. Ülkemiz, İsrail’e silah transferinin durdurulmasına yönelik olarak 52 ülkenin desteğiyle Birleşmiş Milletler nezdinde başlatılan girişime öncülük etmiştir.

Madleen isimli geminin durumu da ilk günden itibaren dikkatle izlenmiştir. İsrail’in, gemiye uluslararası sularda yaptığı hukuksuz müdahale, uluslararası kamuoyunun gündemine taşınmış ve gemide bulunan vatandaşlarımızın serbest bırakılması için her türlü girişimde bulunulmuştur.

Filistin’in Yanında Olmaya Devam Edeceğiz

Açıklamada, "Ülkemiz, Gazze’deki Filistinlilerin yerlerinden edilmesini öngören her türlü plana karşı olduğunu her fırsatta açıkça ifade etmektedir." denildi. Bunun yanı sıra, "Bu bağlamda, Gazze’nin yeniden imarına yönelik Arap Ligi – İslam İşbirliği Teşkilatı planına desteğini açıklamıştır. Ayrıca, Filistinlilerin sürgün edilmesine yönelik planlara karşı yürütülen çabalara da destek vermiştir." ifadeleri kullanıldı.

"Dile getirilen asılsız iddiaların aksine, ülkemiz hukuki alanda da Filistin davasının güçlü savunucularındandır. Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olan on üç ülkeden biridir. Ayrıca, UAD’de devam eden iki ayrı istişari süreçte de katkıda bulunmuştur. Sayın Ayşenur Ezgi Eygi ve Sayın Rümeysa Öztürk ile ilgili konularda gerekli hukuki, konsüler ve siyasi destek her zaman sağlanmıştır.

Türkiye, milletimizin vicdanında yer edinmiş bu adalet mücadelesi karşısında hiçbir baskı ve karalama kampanyasının etkili olmasına izin vermeyecek; uluslararası hukuk ve insan hakları ilkelerinden taviz vermeden Filistin’in yanında olmaya devam edecektir."

Dışişleri Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada, Bogota'da düzenlenen toplantıda kaleme alınan Ortak Bildiri’ye Türkiye’nin destek vermediği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu duyurmuştu.

Kolombiya'nın başkenti Bogota’da 16 Temmuz’da buluşan dünya genelindeki devletler koalisyonu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmak ve uluslararası hukuk ihlallerini önlemek amacıyla altı önlem alma kararı almıştı.