Damatları Mest Eden: Topraksızda Filizlenen Eşsiz Lezzet!

Sarıcakaya'da Topraksız Çilek Üretimi İle Verim Artıyor
İlçe Kaymakamı Tarık Orhan’ın incelediği sera hakkında bilgi veren Ziraat Yüksek Mühendisi Yaşar Özekin, "Topraklı tarım yöntemleri ile bir dekarda 5 bin çilek gerçekleştirilirken, topraksız üretimle bu rakam 27 bin ila 30 bin çileğe çıkıyor" şeklinde konuştu.
Sarıcakaya ilçesindeki serada topraksız çilek üretim süreçlerini gözlemleyen Kaymakam Tarık Orhan, topraklı sistemde bir dekarda 5 bin çilek elde edilirken, topraksız tarım uygulamasıyla bu sayının 30 bine kadar çıkabildiğini belirtti.
Topraksız çilek üretimini mümkün kılan bu serada, ilçedeki lise öğrencileri ve kadın çiftçilere eğitim imkânı sunuluyor. Sarıcakaya Belediyesi ve Sarıcakaya Ziraat Odası’nın iş birliği ile hayata geçirilen bu proje, hem lezzetli çileklerin üretilmesini sağlıyor hem de geleceğin çiftçilerine pratik deneyim kazandırıyor.
Sarıcakaya İlçe Tarım Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Yaşar Özekin, "Burası, Japonya hükümetiyle ortaklaşa yürütülen bir proje çerçevesinde oluşturulan uygulama seramız. Burada kadın çiftçi eğitim merkezimiz mevcut. Yaklaşık 30 kursiyerimize eğitim veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Özekin, "Çok programlı lisemizde tarım bölümü öğrencilerimiz var; onların uygulama eğitimleri de bu serada gerçekleştiriliyor. Kadın çiftçilerimize ekim, dikim, bakım ve hasat gibi her aşamayı burada öğretiyoruz. Temel amacımız, kadın çiftçilerimize topraksız çilek üretimini öğretmek ve memleketlerine geri döndüklerinde bu yöntemle tarım yapmalarını sağlamaktır. Bu projeye, başta kaymakamımız olmak üzere birçok kuruluşun desteğiyle hayat verdik ve güzel sonuçlar aldık" diye ekledi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Yaşar Özekin, seranın potansiyeli ve avantajları ile ilgili olarak, "Serada tam dikim yapıldığında 27 bin çilek fidesi yetiştirilmesi mümkün. Topraklı tarımda bir dekarda 5 bin çilek elde edilirken, topraksız sistemde bu rakam 27 bin ile 30 bin çileğe ulaşabiliyor. Kullandığımız kokopitler, Hindistan cevizi kabuğundan elde edilen bir malzemedir." şeklinde bilgi verdi.
Bu malzeme, öncelikle hastalıklardan arındırılmış bir içerik taşıyor. Toprak kullanılmadan, sadece bitkinin kök salması için bir ortam sağlıyor. Böylece bitkinin besin değerleri, pH ve EC gibi unsurları dışarıdan müdahaleyle daha kolay kontrol edilebiliyor. Hindistan cevizi kabuğundan üretilen kokopitler ile tarımsal üretim gerçekleştiriyoruz. Burası, kadın çiftçi adaylarımızın ve tarım bölümü öğrencilerimizin uygulama yaptığı bir alan. Uygulama serasında hem öğrenim görüyorlar hem de pratik yapıyorlar. İlginiz için teşekkür ederim" dedi.