Damla Cesur

Cuma Namazı Zamanı 11 Temmuz: Bugün Hangi Saate Kılınacak?

Cuma Namazı Zamanı 11 Temmuz: Bugün Hangi Saate Kılınacak?

11 Temmuz Cuma Namazı İçin Hazırlıklar Başladı

11 Temmuz 2025 Cuma günü, milyonlarca vatandaş camilerde topluca ibadet etmek için hazırlık yapıyor. Haftanın en sevaplı günü kabul edilen Cuma'da, ibadetlerini gerçekleştirecek olanlar namaz vakitlerini araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan il il namaz saatlerine göre, Cuma namazının kılınma zamanı şehirler arasında değişiklik göstermektedir. İşte 11 Temmuz Cuma namazı saatiyle ilgili ayrıntılar…

Diyanet İşleri Başkanlığı, tüm illerdeki Cuma namazı vakitlerini resmi internet sitesi aracılığıyla duyurdu. Bu bilgiler doğrultusunda; 11 Temmuz 2025 tarihinde İstanbul'da Cuma namazı saati 13.15, Ankara'da 12.59, İzmir'de 13.22, Adana'da 12.49 ve Bursa'da ise 13.14 olarak belirlenmiştir.

Cuma namazı, akıl sahibi, ergenlik çağında, yerleşik ve mazereti olmayan erkekler için farz olarak kabul edilir. Bu durum, İslam'ın temel kaynakları olan Kur'an, Sünnet ve icma ile sabitlenmiştir. Yüce Allah, “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakın ve hemen Allah’ı dua etmeye koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılındıktan sonra yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa erersiniz.” (el-Cum'a, 62/9-10) buyurmaktadır.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) de “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşan her Müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 124 [342]; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, 3/245-246 [5577-5579]) ifadeleriyle bu gerçeği vurgulamıştır. Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar devam eden bir ibadet olarak kabul edilmekte ve bu bağlamda farklı görüşlerin ortaya çıkmadığı bir zorunluluk olarak bilinmektedir.

Cuma namazının geçerliliği için topluluk şartı konusunda bilim insanları hemfikirdir, fakat gerekli minimum sayı hakkında farklı görüşler mevcuttur. İmam Ebu Hanife'ye göre, Cuma namazının kılınabilmesi için imama ilave en az üç kişinin, İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'e göre ise en az iki kişinin bulunması şarttır (İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/60). İmam Şâfiî'nin yeni görüşünde, Cuma namazının geçerli olması için en az kırk kişinin gerektiği belirtilse de, eski görüşünde imam dahil olmak üzere üç kişi yeterli görülmektedir. Hanbelî mezhebine göre, en az kırk kişi bulunması zorunludur (Nevevi, el-Mecmu’, 4/502; Zekeriya el-Ensârî, el-Gurer, 2/8; İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/242). Mâlikî mezhebine göre ise bu sayı on iki kişidir (Haraşi, Şerhu Muhtasar, 2/76-77).

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) Medine'ye hicret etmeden önceki bir Cuma namazında, Nakîu’l-Hadamat’ta kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salavât, 78 [1082]). Ancak daha az sayıda insanla da Cuma namazı kılınabileceği örnekler mevcuttur. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) talimatıyla Mus'ab b. Umeyr, Medine’de 12 kişilik bir cemaatle Cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/255 [5617]). Ayrıca, ticaret kervanının gelişiyle gelen cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığına dair sağlam hadis kaynaklarında rivayetler yer almıştır (Buhârî, Cum'a, 38 [936]). Bunun yanı sıra Hz. Peygamber, bir yerleşim biriminde en az dört kişi varsa bile, Cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/255 [5617]).

Görüldüğü üzere, Hz. Peygamber’e (s.a.s.) ait rivayetler, biri imam olmak şartıyla en az dört kişinin bulunduğu ortamda Cuma namazının icra edilebileceğini göstermektedir. Bu, Cuma namazının kılınabilmesi için gereken asgari sayı olarak belirlenmiştir.