Mert Doğru

Çinli Araştırmacılardan Çığır Açan Keşif: Karbondioksitten Şeker Elde Edildi!

Çinli Araştırmacılardan Çığır Açan Keşif: Karbondioksitten Şeker Elde Edildi!

Şeker Üretiminde Çığır Açan Yöntem: Biyotransformasyon Sistemi

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Tianjin Endüstriyel Biyoteknoloji Enstitüsü'nden gelen araştırmacılar, geliştirdikleri biyotransformasyon sistemi sayesinde şeker kamışı veya pancar yetiştirmeye gerek kalmadan sukroz (beyaz şeker) üretme yeteneğine kavuştuklarını açıkladı. Bu yenilikçi yöntem, fruktoz ve nişasta gibi diğer karmaşık karbonhidratların sentezine de uyarlanmış durumda.
Bilim insanları, metanolün endüstriyel atıklardan ya da karbondioksitin hidrojenlenmesi ile elde edilebileceğine dikkat çekerek, bu yöntem sayesinde karbondioksit salınımının azaltılması hedefine de katkıda bulunulabileceğini ifade etti.

YÜZDE 86 VERİM ORANIYLA ÇALIŞMAKTA

Araştırmacılar, laboratuvar ortamında düşük karbonlu moleküllerden sukroz üretimi için geliştirdikleri sistemin yüzde 86'lık yüksek bir verimle çalıştığını aktardı. Yeni yöntemin enerji tüketiminin mevcut yöntemlere göre daha az olduğu da vurgulandı.
Çin'de yıllık olarak 15 milyon ton şeker tüketildiği, bunun yaklaşık 5 milyon tonunun ithal edildiği düşünüldüğünde, bu tür bir teknolojinin özellikle su ve tarım arazisi tasarrufu açısından büyük bir potansiyele sahip olduğu ifade ediliyor.
Ayrıca, araştırmacılar, oluşturdukları platformun sadece gıda alanında değil, ilaç gibi diğer sektörlerde de farklı polisakkaritlerin bitkilerden bağımsız şekilde üretilebilmesine olanak tanıdığına dikkat çekti. Ancak, bu yönteminin endüstriyel ölçekte uygulanabilirliği için enzim optimizasyonu ve sistemin dayanıklılığının artırılması gibi konularda daha fazla çalışma yapılmasının gerekliliği belirtildi.