Çin’in Devrim Niteliğindeki İnovasyonu: Uzaktan Kumandalı Casus Arı Teknolojisi

Çinli Bilim İnsanları, Arılara Kontrol Cihazı Yerleştirdi
Çin'deki bilim insanları, arıların beyinlerine kontrol cihazları entegre ettiklerini açıkladı.
Bir tutam tuzdan daha hafif olan bu cihaz, işçi arının sırtına yerleştiriliyor ve ince iğneler aracılığıyla arının beynine bağlanıyor.
Araştırmacılar, cihazın yapılan testlerde 10 denemeden 9'unda başarılı olduğunu belirterek, arıların sola veya sağa dönme komutlarını yerine getirdiğini ifade etti.
NERELERDE KULLANILACAK?
Sibernetik arılar, kurtarma görevlerinde ve askeri keşif amaçlı gizli operasyonlarda kullanılma potansiyeline sahip.
Küçük cihaz, bilgi toplama ve kaydetme amacıyla kameralar, dinleme cihazları ve sensörlerle donatılabilir.
Küçük boyutları sayesinde, dar alanlara erişim sağlama gibi gizli askeri veya güvenlik operasyonlarında kullanılabilecekleri de kaydedildi.
Bu teknolojinin geliştirilmesinde Pekin Teknoloji Enstitüsü'nden Profesör Zhao Jieliang'ın öncülüğü dikkat çekiyor.
Böceğin görsel işlem merkezi olan optik lobuna elektrik darbesi göndererek çalışan sistem, araştırmacılara böceğin uçuşunu yönlendirme imkanı tanıyor.
ÜLKELERİN BÖCEK İSTEĞİ
ABD ve Japonya'nın yanı sıra birçok ülke de sibernetik böcek üretimi için yarış içerisinde.
Japonya'daki bilim insanları, daha önce güneş enerjisiyle çalışan 'sırt çantası' taşıyan uzaktan kumandalı bir hamamböceğini duyurmuştu.
Hamam böceğinin, tehlikeli bölgelere girebilmesi, çevreyi izleyebilmesi veya yeniden şarj olmaya ihtiyaç duymadan arama kurtarma görevini üstlenmesi hedefleniyor.
Hamam böcekleri hala hayatta kalırken, karınlarının ucundaki 'cerci' adlı iki duyu organına bağlı teller aracılığıyla böceğe sağa veya sola hareket etmesini sağlayan elektriksel uyarılar gönderiliyor.