Bu Yıl Ihlamurda Bol Bereket!

Bursa'nın Karacabey İlçesinde Ihlamur Hasadı Başladı
Bursa'nın Karacabey ilçesinde yer alan ıhlamur ormanlarında geçen yıl 100-150 kilogram olan rekoltenin bu sene 1 tona çıkması öngörülüyor.
Türkiye'nin en büyük ve dünyaca ünlü ıhlamur ormanlarına ev sahipliği yapan Karacabey'de hasat çalışmaları devam ediyor.
Bölge halkının güzel kokular eşliğinde gerçekleştirdiği hasat, sabah erken saatlerde başlayıp tüm gün sürüyor.
Ailesi ile birlikte ıhlamur ormanlarına giden vatandaşlar, ilk olarak ıhlamur dallarını keserek yere indiriyor.
Budanan dallardaki çiçekler ve yapraklar ayrıştırılarak, kurutma işlemine tabi tutulan ıhlamur, tüccarlar aracılığıyla Bursa'dan Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.
"Ortalama 20-25 Hane Ihlamur Hasadına Katılıyor"
Boğazköy Muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şenol Kuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki hasadın oldukça verimli olduğunu ifade etti.
Ihlamur hasadının burada yaşayan ailelerin geçimlerine katkıda bulunduğuna dikkat çeken Kuş,
şunları kaydetti:
"Türkiye'nin en büyük ıhlamur ormanlarında yaşıyoruz. Hasat dönemi sona ermek üzere. Ortalama 20-25 aile bu yıl ıhlamur hasadına katılıyor. İnsanlar tamamen geçimlerini ıhlamurdan sağlamıyor ancak ek gelir elde ediyorlar. Hasat miktarı ağaca göre değişiklik gösteriyor. 10 kilogram ıhlamur veren ağaçlar olduğu gibi, 1 kilogram veren ağacın da olması mümkün. Bu durum, her yılki verime bağlı olarak değişiyor. Geçtiğimiz yıl, son yıllarda yaşadığımız en kötü dönemdi. Geçen yıl ortalama 100-150 kilogram hasat almıştık. Bu yıl ise 1 ton bekliyoruz."
Kuş, kooperatif olarak bu yıl tüm ıhlamuru alıp ihale yöntemiyle satmayı planladıklarını belirterek, "Bu yöntemle satış yaparsak fiyatlar biraz daha yükselebilir. Köye gelen tüccarlar, yapraklı ıhlamurun kilogramını 700, çiçeğin kilogramını ise 1400 liradan değerlendiriyor. Bizim beklentimiz ise yapraklı için 1000, çiçek için ise 2000 lira civarında." dedi.
"Verim Geçen Seneye Göre Çok İyi"
Mahalle sakinlerinden Turgut Kaya (56), 9 yaşından beri ıhlamur hasadına katıldığını dile getirerek, 47 yıldır ağaçtan kesim yaptığını aktardı.
Hasat sürecinin zorlu ve riskli olduğunu ifade eden Kaya, "Sabah kalkıp kahvaltımızı yaptıktan sonra traktörle ailece ormana geliyoruz. Ben ağaçlara çıkıp kesim yapıyorum, diğer arkadaşlar dalların budamasını gerçekleştiriyor. Eşlerimiz de ıhlamuru topluyor. 47 yıldır bu işi yapıyorum ve vücut bu zorluklara alıştığı için ağaçlara çıkmak bana zor gelmiyor. 20, 25, 30 metrelik ağaçlara rahatça çıkabiliyorum." şeklinde konuştu.
Bu yıl ıhlamur ormanlarındaki verimin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu belirten Zikri Şahin (66) ise kesimlerin dikkatli ve bilinçli kişiler tarafından yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Yüksekliğin 30-40 metreye kadar ulaşabilen ağaçlarla ilgili olarak Şahin, şunları ekledi:
"Biraz zorluk çekiyoruz. Ağaçlara çıkarak dalları budamaya çalışıyoruz. Kadınlar da ıhlamuru topluyor. Ağaçları budamanın teknikleri mevcut. Elini, ayağını kesenler oldu; bu iş tehlikeli bir alan. Ihlamur toplamak zordur; herkesin işi değil, bilinçli yapılması önemli. Tecrübe edinmeden ağaca çıkamazsınız, sadece bakarsınız. Verim geçen yıla göre çok iyi. Her ağaçta ürün var. Hem kalite hem de miktar açısından gayet iyi ıhlamurlar mevcut. Tüccarlar veya kooperatif aracılığıyla pazarlama işlemi yapılır ve buradan Türkiye'nin her tarafına ıhlamur gönderilir."