Ekrem Tansel

Binlerce Yıllık Gelenek: Şımşıpe Dolmasının Eşsiz Lezzeti

Binlerce Yıllık Gelenek: Şımşıpe Dolmasının Eşsiz Lezzeti

Cizre Mutfağının Lezzeti: Şımşıpe Dolması

Cizre, tarihî ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra, gastronomi alanında da öne çıkıyor. 2017 yılında tescillenen Şımşıpe dolması, M.Ö. 6000-7000 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip. Kadınların sofralarından asla eksik etmediği bu özel yemek, Cizre'ye has bir tat olarak dikkat çekiyor.

Halk arasında "eprox u dulma" olarak adlandırılan Şımşıpe dolması hazırlanırken soğan, patlıcan, domates ve kabak içleri oyuluyor. Pancar veya asma yaprakları ile birlikte pirinç ve kıyma yıkanarak karıştırılıp baharat ekleniyor. Hazırlanan iç malzeme, sebzelerin içlerine doldurulup pişirildikten sonra sofralara sunuluyor.

Cizre mutfağının unutulmaz tatlarından biri olan Şımşıpe dolmasını diğer dolmalardan ayıran temel özellik ise sumak suyunda pişirilerek servis edilmesidir. Kültürel mirasın yaşatılması adına aşçılık kurslarında yöresel lezzetler yapıldığını belirten koordinatör Hayriye Gönül Yalazan, ''Şımşıpe dolması bizim vazgeçilmezimizdir. Ben de bir kadın olarak soframdan eksik etmiyorum'' ifadelerini kullandı.

Şımşıpe dolmasının yalnızca bir yemek olmadığını, aynı zamanda kültürel bir değer taşıdığını dile getiren Nur Hüda Pamukçu, "Cizre'mizin tescillenmiş lezzetlerinden biri olan Şımşıpe halk arasında bilinen adıyla 'eprox u dulma', sadece bir yemek değil, aynı zamanda kültürel bir miras. Sofralarımızın bolluk ve bereketinin sembolüdür. Annelerimizden ve ninelerimizden öğrendiğimiz bu lezzeti gelecek nesillere aktarmak hepimizin sorumluluğudur" şeklinde konuştu.