"Beyaz Altın" Hasat Heyecanı: 40 Derecede Geleneksel Yöntemlerle Toplanıyor!

Taşköprü Sarımsağı Hasadı Devam Ediyor
Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'de coğrafi işaret tescili bulunan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 28 bin dekarda yetiştirilmektedir.
Kastamonu ve Taşköprü'nün yanı sıra çevre illerden gelen işçiler, kavurucu sıcak havaya rağmen sarımsak hasadına devam ediyor.
Sarımsak üreticisi Engin Uysal, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine, ilçeye bağlı Uzunkavak köyünde uzun yıllardır tarım yaptıklarını ifade etti.
Uysal, sarımsak tohumlarının Şubat ve Mart aylarında toprağa ekildiğini belirterek, "Temmuz ayının 15'i itibarıyla hasadımızı gerçekleştiriyoruz." şeklinde konuştu.
Taşköprü sarımsağının özellikleriyle ilgili bilgi veren Uysal, "Bu sarımsak, Avrupa Birliği'ne tescillenmiş ürünler arasında yer alıyor. Uygun saklama şartlarında en az 10 ay raf ömrüne sahiptir. Bunun yanı sıra keskin tadı ve aroması, tercih edilme nedenlerindendir. Üçüncü olarak ise yüksek besin değeri ve tıbbi özellikleri bulunmaktadır." dedi.
Taşköprü sarımsağının diğer türlerden ayıran belirgin farklılıklarına dikkat çeken Uysal, "Parlak beyaz rengi ve yumuşak sapı bunun başlıca özellikleridir. Diğer bir belirleyici özelliği ise dişlerinin kırmızı ve pembemsi tonlarında olmasıdır. Kuruduğunda iç kabuk renkleri pembemsi sarımtırak bir görüntü kazanıyor." açıklamasında bulundu.
Son günlerde bölgede sıcak havanın etkisini sürdürdüğünü vurgulayan Uysal, "Taşköprü sarımsağının hasadı Temmuz ayında yapılmaktadır. Yapraklarının dökülmesi ve kurumasıyla hasada uygun hale geliyor. Yaz aylarının ortasında 35-40 derece sıcaklıkta hasat gerçekleştiriyoruz ancak buna alternatif yok. Dededen toruna miras kalan geleneksel yöntemlerle el işçiliği ile hasadı yapıyoruz." şeklinde bilgi verdi.
İşçilerden Ali Titrek, Sinop'un Boyabat ilçesinden sarımsak hasadı için geldiklerini belirterek, "Temmuz ayında 15-20 gün boyunca Taşköprü'nün beyaz altınını toplayacağız. Aşırı sıcaktan korunmak için şapka takıyoruz. Temmuz ayında hava sıcaklığı 40 dereceye kadar çıkıyor ancak çalışmaya devam ediyoruz." dedi.
Diğer bir işçi olan Satı Kurişgil ise Sinop'tan sarımsak hasadı için geldiğini ifade ederek, "Hava çok sıcak, fakat elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bu işi en doğal şekilde gerçekleştirmekteyiz." diye ekledi.